/Hemoragie de medici in Romania

Hemoragie de medici in Romania

De la intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, un mare număr de medici români au migrat spre ţările occidentale, atraşi de salariile mai bune, scrie ziarul Ouest France în ediţia de miercuri.

‘De la începutul anului am pierdut un pneumolog şi trei generalişti’, spune Mihaela Vlada, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, departament defavorizat din nord-estul României. Din ce în ce mai mulţi medici pleacă din această zonă care se confruntă cu o criză de personal medical. În ianuarie, trei comune din Vaslui şi cei 7.000 de locuitori au rămas fără dispensar, deoarece medicul a plecat.

Plecarea medicilor români devine un adevărat exod. Potrivit unui recent sondaj, 60 % dintre cei 41.000 de medici se gândesc să plece din ţară.

Şi marile oraşe sunt afectate. Tot mai mulţi medici din mediul urban visează la un salariu mai mare şi la condiţii mai bune de muncă. Faţă de cei 250 de euro cât câştigă în medie, de exemplu, un generalist, în Franţa ar primi de zece ori mai mult. Iar Franţa are mare nevoie de cadre medicale. De exemplu, în Normandia de Jos, o treime dintre medici sunt formaţi în afara Franţei. Un medic din doi este originar din România, un sfert din Maghreb. În Bretania, jumătate din cei înscrişi recent în Ordinul Medicilor provin din afară, iar dintre aceştia, 57% sunt români.

În ultimii trei ani, 8.900 medici români au migrat într-o ţară din Europa, SUA sau Emirate. ‘Fenomenul îi vizează mai ales pe specialişti, unde aveam deja o penurie de cadre, precum cardiologii sau chirurgii, explică Vasile Astărăştoae, preşedintele Ordinului Medicilor. Numărul noilor absolvenţi nu compensează hemoragia cauzată de plecarea medicilor’.

Cu 1,9 medici la 1.000 de locuitori, România se situează sub media europeană de 3,5. Accesul la asistenţa medicală a devenit extrem de complicat în ultima vreme. De exemplu, la Alexandria, spitalul nu mai face mamografii de când ultimul medic specialist a plecat în Franţa.
Acest exod afectează un întreg sistem de sănătate care era deja bolnav. ‘Nu putem împiedica acest fenomen’, recunoştea la începutul anului ministrul sănătăţii, Attila Cseke, potrivit căruia 4.000 de medici şi infirmiere au depus cerere de recunoaştere a diplomei în străinătate.