/Harghita: Medicii veterinari lichideaza toate cazurile de anemie infectioasa la cai

Harghita: Medicii veterinari lichideaza toate cazurile de anemie infectioasa la cai

Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Harghita va lichida, în această lună, toate cazurile de anemie infecţioasă depistate la caii din judeţ.
Directorul executiv adjunct al DSV Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că au fost examinate peste 16 mii de probe, de la cei 17 mii de cai din judeţ şi au fost depistate 49 de cazuri pozitive de anemie infecţioasă.
Astfel, 44 de animale au fost sacrificate, unul urmează să ajungă de la Topliţa la DSV şi va avea aceeaşi soartă, doi cai au fost cumpăraţi din alte judeţe, fără ca proprietarii să ştie că sunt bolnavi şi au fost trimişi înapoi, iar doi au fost vânduţi de stăpânii lor, chiar dacă aceşti ştiau că sunt infectaţi. În acest caz, medicii veterinari îi vor amenda pe proprietari şi vor alerta judeţele învecinate pentru depistarea cailor.


Dr. Pusok a precizat că, până la sfârşitul acestei luni, se vor lichida toate cazurile de anemie infecţioasă la cai, dar nu este exclus să apară noi îmbolnăviri. El a explicat că virusul este transmis de insecte hematofage şi de aceea este necesară o ‘acţiune severă’ pe teritoriul întregii ţări, pentru ca boala să nu mai apară.
Anul trecut, în judeţ au fost sacrificaţi 89 de cai bolnavi, infectaţi în 2010 şi alţi 174 care erau bolnavi din 2009.
Potrivit sursei citate, proprietarii cailor primesc despăgubiri la valoarea reală a pieţei, în maxim 90 de zile de la sacrificare.
Anemia infecţioasă sau SIDA cailor este o boală care nu se poate trata şi singura soluţie de împiedicare a extinderii maladiei este sacrificarea animalelor infectate. Boala nu se transmite la om.