/Harghita: Crestere cu 20 la suta a solicitarilor la UPU, in perioada protestului medicilor de familie

Harghita: Crestere cu 20 la suta a solicitarilor la UPU, in perioada protestului medicilor de familie

Numărul solicitărilor la Unitatea de Primi Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc a crescut cu aproximativ 20% în perioada protestului medicilor de familie.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în ultimele două săptămâni a crescut numărul persoanelor care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe, foarte multe dintre cazuri fiind de competenţa medicilor de familie.
Dr. Demeter a spus că, deocamdată, angajaţii de la UPU fac faţă volumului de lucru, dar există riscul să nu se poată interveni atât de rapid la o urgenţă reală, iar un pacient să plătească cu viaţa, pentru că personalul e ocupat cu un alt caz, mai puţin grav.


Potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă, cetăţenii care sună la UPU trebuie să ştie că un diagnostic nu se poate pune fără ca pacientul să fie examinat.
”Ne sună, spre exemplu, cineva care ne spune că tatălui său i s-au umflat picioarele. Acest lucru poate avea cauze multiple. E posibil ca bărbatul să fi stat prea mult în picioare, dar, la fel, poate fi semnul unei flebite sau a altei afecţiuni grave. Nu putem pune diagnostice prin telefon”, a spus dr. Demeter Ferenc.
Între timp, majoritatea medicilor de familie harghiteni refuză să semneze contractele, dar au decis, totuşi, să nu solicite bani pentru consultaţii decât săptămâna viitoare.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Harghita, dr. Szabo Soos Klara, a declarat pentru AGERPRES că anunţul potrivit căruia medicii semnează contractele nu a fost decât o manipulare.
”Ne menţinem, în continuare, pe poziţii şi nu semnăm contractele. A fost o manipulare acea ştire că semnăm contractele. Între timp ne-am făcut nişte calcule şi chiar dacă am spus că vom percepe bani pentru consultaţii de azi (nr-joi, 9 iunie), cred că mai putem rezista până marţi. (…) Între timp vedem de unde ne putem împrumuta pentru a ne plăti şi noi facturile”, a afirmat dr. Szabo Soos Klara.
Potrivit directorului adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita, dr. Vargyas Lehel, doar 23 din cei 158 de medici de familii din judeţ au semnat contractele. El a precizat că lista poate fi consultată de către farmacii pe site-ul www.cashr.ro , pentru a se informa cine poate elibera reţete gratuite şi compensate şi cine nu.
”Şi farmaciile sunt într-o situaţie delicată pentru că nu ştiu care medici eliberează reţete compensate şi care nu. (…) Anul trecut, în timpul unui alt protest, au existat situaţii în care unii medici de familie au emis unele acte, au eliberat reţete chiar dacă nu aveau contract cu CJAS”, a spus dr. Vargyas.