/Harghita: 26 de angajati ai Ambulantei au fost disponibilizati, in urma reducerii bugetului

Harghita: 26 de angajati ai Ambulantei au fost disponibilizati, in urma reducerii bugetului

Un număr de 26 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Harghita au fost disponibilizaţi, iar patru substaţii au fost închise, după ce bugetul pe acest an al instituţiei a fost redus de Ministerul Sănătăţii.
Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Peter Szilard, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că în urma unei evaluări a Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia reducerii bugetului acestei unităţi cu 24,16%, decizie care a intrat în vigoare la 1 aprilie.

Dr. Peter Szilard spune că evaluarea respectivă a ţinut cont de numărul de solicitări, de numărul de angajaţi şi de ambulanţele existente, dar nu a luat în considerare faptul că Harghita este un judeţ aparte, cu multe sate izolate şi cu o densitate a populaţiei foarte redusă.

Întrucât Ministerul Sănătăţii nu a revenit asupra deciziei de reducere a bugetului, conducerea Ambulanţei harghitene a fost nevoită ca în luna septembrie să dea afară 26 de angajaţi şi să suspende activitatea substaţiilor Praid, Zetea, Mihăileni şi Corbu.

Dr. Peter Szilard a subliniat că pentru stabilirea angajaţilor care au fost disponibilizaţi au fost organizate testări şi s-a luat în considerare dacă erau în pragul pensionării sau lucrau cu contract temporar.
Şeful ambulanţei harghitene a spus că deocamdată, instituţia pe care o conduce faţă faţă solicitărilor, dar a crescut timpul de răspuns la intervenţii, mai ales în zonele în care au fost închise cele patru substaţii, iar activitatea a fost preluată de staţiile cele mai apropiate.

Dr. Peter şi-a exprimat speranţa că nu va mai fi nevoit să mai disponibilizeze şi alţi angajaţi, pentru că atunci situaţia va fi şi mai dificilă.
‘Aceste disponibilizări ne îngreunează activitatea, întrucât trebuie să acoperim şi zonele în care au fost închise substaţiile. Timpul de reacţie a crescut. Deocamdată nu am întâmpinat probleme deosebite, dar probabil că acest lucru se va întâmpla, dacă disponibilizările vor continua’, a declarat şeful SJA Harghita.