/Harghita: 120.000 de oameni, pe muntele Sumuleul Mic la pelerinajul de Rusalii

Harghita: 120.000 de oameni, pe muntele Sumuleul Mic la pelerinajul de Rusalii

Aproximativ 120.000 mii de credincioşi din întreaga lume se află, sâmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, unde se oficiază Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii catolice a Rusaliilor.
Slujba este oficiată de episcopul Spanyi Antal din oraşul ungar Szekesfehervar, alături de un impresionant sobor de prelaţi catolici.
Pelerinii au sosit la Miercurea Ciuc pe jos, cu maşina sau cu trenul şi au urcat încă de dimineaţă muntele Şumuleul Mic, chiar dacă unii dintre ei sunt în vârstă sau bolnavi.
Potrivit tradiţiei, credincioşii trebuie să vină la pelerinaj pe jos, acesta fiind motivul pentru care unii au ales acest mod de a ajunge la procesiune şi au străbătut chiar sute de kilometri.


Pelerinii sunt veniţi din toate colţurile lumii, atât din Europa, cât şi din Canada, Australia sau SUA şi spun că se roagă la Fecioara Maria pentru linişte, sănătate sau pace. Ei au urcat muntele Şumuleu Mic rostind rugăciuni şi interpretând cântece religioase.
Mulţi dintre cei care participă la procesiune poartă în mâini drapele religioase, cruci pe care se află Isus răstignit, dar şi steagul Ungariei, steagul secuiesc sau steagul lui Arpad, simbol al organizaţiei extremiste ungare “Gardă Maghiară”, interzisă în Ungaria.
Liturghiile au început în mănăstirea Franciscană de la Şumuleu Ciuc încă de vineri noaptea şi vor continua până duminică. Potrivit tradiţiei, toţi pelerinii se opresc mai întâi la mănăstirea de la Şumuleu-Ciuc şi se închină la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Marea procesiune religioasă a început sâmbătă, la ora 10,45, când steagul sfânt al Şumuleului, ‘Laborumul’, care are forma unui clopot, a fost scos din biserică şi a fost purtat până la altarul situat între vârfurile Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare, după care a început liturghia.
Motto-ul pelerinajului din acest an este “Prin Sfânta Maria, către Isus”.
La eveniment participă şi Principele şi Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Alteţa Sa Eminentissima Fra’ Mathew Festing, aflat într-o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, printre pelerini se află vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, dar şi vicepreşedintele Parlamentului de la Budapesta, Lezsak Sandor.