/H1N1: Directorul general al OMS saluta primele rezultate ale anchetei

H1N1: Directorul general al OMS saluta primele rezultate ale anchetei

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a salutat luni primele rezultate prezentate de Comitetul de evaluare privind gestionarea gripei H1N1, care exonerează, în opinia sa, OMS de acuzaţiile de înţelegere secretă cu companiile farmaceutice, informează AFP.

Într-un discurs rostit cu prilejul ultimei reuniuni a acestui comitet, Margaret Chan a explicat că experţii mandataţi trebuiau să răspundă la două întrebări: dacă declararea pandemiei era justificată şi dacă deciziile şi acţiunile OMS fuseseră influenţate ‘în vreun fel’ de laboratoarele farmaceutice.

‘Documentul exonerează OMS în privinţa celor două puncte’, a asigurat Margaret Chan.

Responsabilul organizaţiei cu sediul la Geneva – criticată pentru felul cum a gestionat prima pandemie a secolului 21 în 2009 – a recunoscut totuşi că OMS, după cum subliniază raportul preliminar al experţilor, ‘trebuie să gestioneze mult mai bine potenţialele conflicte de interese’.

De asemenea, a admis că ‘definiţii rigide’, mai ales privind criteriile de severitate considerate prost adaptate, au îngreunat gestionarea în ceea ce priveşte virusul de origine porcină, aviară şi umană apărut în Mexic în primăvara lui 2009.

În final, a salutat acest ‘document preliminar, concluziile sale şi recomandările sale’. ‘Vom face tot posibilul pentru a-l pune în practică’, a promis Margaret Chan, potrivit căreia reforma reglementării sanitare internaţionale este ‘o prioritate clară şi urgentă’ a OMS.

Comitetul de experţi a fost creat la începutul anului 2010 de OMS, ca răspuns la criticile privind modul cum a gestionat gripa H1N1 care a provocat panică în lume şi producţia masivă de medicamente, dintre care multe au rămas în mâinile guvernelor. Virusul H1N1 a provocat aproximativ 18.500 de decese în 214 ţări şi teritorii, adaugă AFP.