/Guvernul va finanta spitalele in functie de numarul de specialitati

Guvernul va finanta spitalele in functie de numarul de specialitati

Guvernul va finanţa spitalele publice în funcţie de numărul specialităţilor medicale pe care le oferă, potrivit Strategiei naţionale de raţionalizare a spitalelor pe perioada 2011-2013, adoptată miercuri de Executiv, printr-o hotărâre, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
De asemenea, printr-o altă hotărâre de guvern, contractul-cadru pe 2011 şi 2012 privind condiţia acordării asistenţei medicale va intra vigoare de la 1 iunie 2011 pentru a se putea implementa sistemul de clasificare a spitalelor în funcţie de numărul specialităţilor.


Potrivit ministrului, prin normele de aplicare a contractului-cadru, care vor fi adoptate după încheierea acestuia, se va institui noul sistem de finanţare a spitalelor.
Astfel, spitalele vor fi clasificate în cinci grupe, clasa I fiind cea mai avansată, cu 18 specialităţi medicale oferite, însă în acest moment niciun spital public nu se încadrează aici.
Conform ministrului, spitalele judeţene de urgenţă Mureş, Constanţa şi Timişoara au cele mai mari şanse de a se încadra primele în clasa I, deci să primească cele mai mari finanţări.
“Nu există niciun spital în momentul actual care să se încadreze în clasa I. Spitalul clinic judeţean de urgenţă Iaşi, din 18 specialităţi, 10 sunt lipsă. Craiova are 8 specialităţi lipsă din 18, Mureş – 4 din 18, Timişoara – 4 din 18, Cluj – 7 din 18, Constanţa – 3 din 18, Spitalul Universitar din Bucureşti – 6 specialităţi lipsă din 18”, a spus Attila Cseke.
Clasa a II-a se referă la spitalul cu competenţă înaltă, care deserveşte judeţul său şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate. Clasa a III-a se referă la spitalul de competenţă medie care deserveşte raza judeţului şi, prin excepţie, judeţele limitrofe. În clasa a IV-a se încadrează spitalele de competenţă de bază, care deservesc unitatea administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. În clasa a V-a intră unităţile de competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.
Potrivit strategiei guvernamentale, vor continua procesele de comasare a spitalelor şi de convertire în azile de bătrâni.
În ceea ce priveşte procesul de acreditare a spitalelor, ministrul Sănătăţii a subliniat că termenul până la care acestea pot depune cereri nu va mai fi prelungit. Unităţile pentru care nu se transmit cereri nu vor mai primi finanţări guvernamentale, a explicat el.
“Spitalul care nu face cerere de acreditare va pierde dreptul de a i se aloca fonduri publice. Procedura de clasificare are un termen clar şi ferm prevăzut. Mesajul către managerii de spitale şi către autorităţile locale este să ia în serios acel termen. Mai sunt 3 luni de zile şi îi rog să depună acea documentaţie pentru acreditare”, a declarat Cseke.
Strategia cuprinde şi un sistem de raţionalizare a specializărilor medicale, astfel încât medicii să fie formaţi prioritar pentru domeniile în care există deficite de personal.
“Vă dau un singur exemplu: astăzi sunt 11.000 de medici de familie în sistemul sanitar românesc şi în pregătire, în perioada de rezidenţiat, mai avem 4.800. Este exclus ca aceşti 4.800 să poată intra în sistemul reţelei asistenţei medicale primare, pentru că nu a existat o strategie, un plan de resurse umane, referitor la ce domenii dorim să dezvoltăm”, a explicat ministrul.
Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate cuprinde şi crearea unui fond naţional de reechilibrare a bugetelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor şi principiul “banii urmează pacientul”.
De asemenea, se prevede încurajarea, prin mecanisme financiare, a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate, dar şi introducerea pachetului minimal de servicii medicale, cu expertiza Băncii Mondiale.
“În completarea acestui pachet minim de servicii medicale, asiguraţii vor putea accesa asigurările private de sănătate şi ne propunem să crească numărul de asigurări private în sistem”, a subliniat ministrul Cseke.