/Guvernul ungar intentioneaza sa extinda `taxa de chips` si pentru cafea si berea aromatizata

Guvernul ungar intentioneaza sa extinda `taxa de chips` si pentru cafea si berea aromatizata

Guvernul ungar al conservatorului Viktor Orban intenţionează să extindă şi pentru cafea şi berea aromatizată noua sa taxă pe produsele foarte sărate sau foarte dulci, botezată ‘taxa pe chipsuri’, potrivit unui proiect de lege publicat vineri online de săptămânalul economic HVG, preluat de AFP şi MTI.

‘Guvernul vrea să colecteze 250 de forinţi /0,86 euro/ per kilogram de cafea, 35 de forinţi /0,12 euro/ per litru de bere şi 100 de forinţi /0,34 euro/ pentru un litru de suc acidulat’, conform sursei citate. Până la ora difuzării ştirii, serviciile guvernului nu au putut fi contactate pentru a comenta această informaţie.

‘Berea cu aromă de portocale, cu lămâie sau grepfrut şi sucurile cu lichior conţinând zahăr sunt foarte atractive pentru tineri şi facilitează acomodarea cu alcoolul’, potrivit jurnalului. În ceea ce priveşte cafeaua, aceasta este considerată ‘rea pentru sănătate’.

Ungaria a introdus la 1 septembrie o nouă taxă pe biscuiţii săraţi sau dulci, băuturile energizante şi prăjiturile preambalate. Obiectivul declarat al guvernului este de a modifica obiceiurile alimentare ale ungarilor, care consumă prea multe grăsimi, sare şi zahăr, şi de a lupta împotriva bolilor care derivă din aceste obiceiuri, precum obezitate.