/Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Codului de dialog social

Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Codului de dialog social

Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în faţa Parlamentului pentru proiectul Codului de dialog social.
Viitorul cod, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementările privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de muncă, organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social.
Potrivit noilor prevederi, contractul colectiv de muncă /CCM/ la nivel naţional este desfiinţat şi sunt semnate contracte colective sectoriale la nivel de ramură.
Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care să excedeze bugetul de venituri şi cheltuieli alocat pentru instituţia respectivă.


De asemenea, sindicatele urmează să devină reprezentative doar dacă au înscrişi ca membri cel puţin 50% plus unu din totalul angajaţilor unităţii respective. În legislaţia actuală, sindicatele pot negocia în mod automat contractul colectiv de muncă pe unitate dacă au în componenţă cel puţin o treime din numărul salariaţilor.
Funcţionarul care intră în grevă nu va mai fi, ca până în acum, salarizat pentru acea perioadă, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. În schimb, acestuia i se vor recunoaşte asigurările de sănătate.
Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul să se retragă din Consiliul Economic şi Social, dar să numească reprezentanţi ai societăţii civile în CES.
Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege.
Opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură, iar dacă nu o va face sau dacă eventuala moţiune de cenzură va fi respinsă de Parlament, proiectul de lege se consideră adoptat şi merge la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare.