/Guvernul investeste 5,2 miliarde de lei pentru accesul persoanelor defavorizate la sanatate, in perioada 2011-2013

Guvernul investeste 5,2 miliarde de lei pentru accesul persoanelor defavorizate la sanatate, in perioada 2011-2013

Guvernul îşi propune să investească peste 5,2 miliarde de lei în perioada 2011-2013 pentru asigurarea accesului persoanelor cu venituri reduse la serviciile de sănătate, inclusiv la clinici din străinătate, potrivit Programului Naţional de Reforme (PNR) adoptat recent de Executiv.
Concret, Executivul vrea să aloce suma menţionată pentru “implementarea programelor naţionale de sănătate care să răspundă problemelor de sănătate publică prioritare şi nevoilor grupurilor populaţionale vulnerabile”.


“Printre domeniile prioritare aferente acestor programe se află monitorizarea factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă; intervenţii profilactice şi curative în domeniul sănătăţii femeii şi copilului; asigurarea tratamentului în străinătate pentru pacienţii cu afecţiuni ce nu pot fi tratate în ţară; asigurarea accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei pe lună”, se arată în PNR 2011-2013.
De asemenea, în trimestrul IV al anului 2011, Guvernul va trebui să elaboreze Strategia de asistenţă medicală primară şi servicii medicale în mediul rural, pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele izolate şi în cele defavorizate economic, document pentru care a prevăzut cheltuieli de 200.000 de lei.
Alţi 4,7 milioane de lei are la dispoziţie Executivul pentru un program de eficientizare a sistemului de sănătate, până la finalul anului 2012.
Acesta cuprinde informatizarea sistemului sanitar, aplicarea procesului de descentralizare în sistemul de sănătate, instruirea managerilor de spitale, reorganizarea şi eficientizarea spitalelor, dezvoltarea sistemului de asistenţă primară şi ambulatorie (centre de permanenţă, asocieri ale medicilor de familie în grupuri de practică, permanenţa la domiciliu, call-centre de urgenţe). Pentru aceste măsuri e prevăzută şi folosirea fondurilor europene.
În privinţa reorganizării şi eficientizării spitalelor, PNR 2011-2013 prevede inclusiv monitorizarea implementării Strategiei naţionale de raţionalizare a spitalelor şi a Planului naţional de paturi.
Programul Naţional de Reforme 2011-2013, care urmează să fie transmis Comisiei Europene, urmăreşte atingerea obiectivelor trasate la nivel european de Strategia 2020.