/Guvernul aloca 6,2 milioane de lei pentru Registrul National al Donatorilor de Celule Stem

Guvernul aloca 6,2 milioane de lei pentru Registrul National al Donatorilor de Celule Stem

Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS) cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.
De asemenea, a fost aprobată suplimentarea schemei de personal a Ministerului Sănătăţii cu 24 de posturi, pentru funcţionarea registrului.


“Nu numai că am suplimentat cu 6,2 milioane de lei bugetul Ministerului Sănătăţii pentru a putea asigura funcţionarea acestui registru, dar am aprobat şi suplimentarea cu 24 de posturi la Ministerul Sănătăţii, pentru a putea asigura funcţionalitatea acestui registru, decizie extrem de importantă pentru ceea ce înseamnă viaţa şi protejarea ei. Sunt convins că este o decizie corectă, ce vine să pună în aplicare o promisiune pe care Guvernul a făcut-o, că şi în România e posibil să salvăm vieţi umane prin intermediul acestui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem”, a spus Boc.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES, de MS, cele 6,2 milioane de lei provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011 şi sunt destinate, în principal, pentru desfăşurarea activităţilor de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice coordonate de registru şi pentru dotarea cu echipamente de calcul şi echipamente periferice, precum calculatoare, imprimante, faxuri pentru funcţionarea registrului.
În urma acestei suplimentări, bugetul registrului ajunge la aproximativ 8 milioane de lei, fapt care conduce la demararea funcţionării instituţiei fără disfuncţionalităţi financiare. Anul acesta, suma ajunge pentru testarea unui număr de 3.400 probe de sânge, 1.700 dintre acestea fiind deja recoltate şi stocate în perioada 2009-2011.
De asemenea, Guvernul a aprobat memorandumul pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, precum şi din cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională ‘Prof.Dr.C.T.Nicolau’ Bucureşti, cu respectarea dispoziţiilor art. 22 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.
“Pentru Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost aprobat un număr de 14 posturi, care urmează a fi nominalizate pe categorii profesionale de către directorul general al registrului. De asemenea, pentru ca Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof.Dr.C.T.Nicolau” Bucureşti să poată desfăşura activitatea specifică necesară registrului, s-a suplimentat cu 10 posturi structura acestei instituţii”, se mai arată în comunicat.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem oferă pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne cu evoluţie severa, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestor pacienţi.
Instituţia se bazează pe o reţea de colectare şi transplant de celule stem şi are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular.
De asemenea, funcţionarea registrului ar duce în scurt timp la realizarea unor economii semnificative. O procedură de transplant de la un donator neînrudit costă în România aproximativ 40.000 de euro, comparativ cu o procedură efectuată într-o clinică din străinătate unde intervenţia poate să depăşească 130.000 euro.
Incidenţa bolilor de sânge este în continuă creştere în ţara noastră. Dacă în 1970 se înregistrau 403,9 cazuri la 100.000 de locuitori, în 2009 au fost înregistrate 714, 9 cazuri la 100.000 de locuitori.