/Guvernul a aprobat trecerea CNAS in coordonarea Ministerului Sanatatii

Guvernul a aprobat trecerea CNAS in coordonarea Ministerului Sanatatii

Guvernul a aprobat miercuri trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în coordonarea Ministerului Sănătăţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede păstrarea autonomiei CNAS, dar instituie un sistem de avizare aplicat de Ministerul Sănătăţii asupra actelor normative emise sau propuse de Casă, a precizat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.


De asemenea, preşedintele CNAS rămâne ordonator principal de credite.
“În condiţiile păstrării autonomiei CNAS şi a funcţiei de ordonator principal de credite a preşedintelui CNAS, MS are rol de coordonator al CNAS, în aplicarea politicilor programelor guvernamentale în domeniul sănătăţii, adică o corelare a politicilor naţionale de sănătate realizate de instituţia noastră, MS, cu politicile financiare ale serviciilor de sănătate”, a spus Ritli.
El a recunoscut însă că în cazul bugetului administrat de CNAS Ministerul Sănătăţii va putea da doar un aviz simplu, cele două instituţii urmând să negocieze până la un acord.
“Renegociem, prin acest act normativ este oarecum obligatoriu să ne consultăm până ajungem la un consens. Ministerul Sănătăţii este factorul coordonator, deci contează foarte mult avizul ministrului Sănătăţii. Ne consultăm şi ne confruntăm până când ajungem la un consens. Putem să cerem poate şi alte instrumente legislative, putem să solicităm şi părerea altor instituţii, Ministerul Finanţelor”, a explicat Ritli.
Astfel, în funcţie de tipul actelor normative emise sau propuse de CNAS, MS va da un aviz simplu, care este consultativ, sau un aviz conform, care este obligatoriu.
“După lungi tratative, am căzut de acord ca instrumentul să fie avizare sau aviz conform, după caz, pe diferite elemente: pe proiectul de venituri şi cheltuieli al CNAS, rectificarea bugetului, acte normative ale CNAS, planul de activitate şi raportul anual, statutul, documentele de cooperare internaţională, CNAS raportează sau prezintă rapoarte trimestriale sau anuale Ministerului Sănătăţii”, a precizat ministrul.
În privinţa numirii şi revocării din funcţie a preşedintelui CNAS, sistemul rămâne neschimbat, şeful Casei, cu rang de secretar de stat, fiind numit de primul-ministru.
Întrebat dacă ministrul Sănătăţii va putea cere demisia preşedintelui CNAS, Ritli a evitat un răspuns clar: “Eu, personal, nu am nimic… Nu cred că este important acest lucru”.
“Răspundem mai departe împreună în faţa contribuabililor în legătură cu ce se întâmplă în sistemul sanitar. Până acum, responsabilităţile au fost destul de ambigue. Ministerul Sănătăţii, fără un instrument financiar, nu puteam să ne pregătim pentru realizarea politicii sanitare, care are foarte multe implicaţii financiare”, a afirmat ministrul Sănătăţii privind relaţia cu şeful CNAS.
Referitor la Casa de Sănătate Transport, Construcţii, Turism, pentru deciziile în cazul acesteia este nevoie de avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
“Privind celelalte case de asigurări din subordinea CNAS, respectiv Casa Apărării, Ordinii Publice, Siguranţe Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, sunt valabile mai departe prevederile legale care privesc casele judeţene, dar aici se păstrează specificul fiecărui domeniu. La nivelul Casei Transport, Construcţii, Turism, este nevoie de aviz conform al Ministerului Turismului”, a detaliat Ladislau Ritli.
Ministrul a susţinut că prin modificările aduse de Guvern se normalizează relaţia dintre CNAS şi MS.
“Participarea tuturor partenerilor, inclusiv a Ministerului Sănătăţii, în elaborarea, coordonarea bugetului de venituri şi cheltuieli este imperios necesară. Până astăzi, Ministerul Sănătăţii, care răspunde de coordonarea şi controlul implementării politicilor de sănătate prevăzute în programul de guvernare, nu a avut instrumente de influenţă reale asupra definirii unor politici strategice financiare ale CNAS. S-a realizat o normalizare în relaţia dintre cele două instituţii, care sunt în acelaşi sistem, care nu sunt antagonice, cu complementare”, a explicat ministrul Sănătăţii.