/Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta privind taxa clawback la vanzarea de medicamente

Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta privind taxa clawback la vanzarea de medicamente

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea mecanismului taxei clawback, care prevede obligativitatea achitării de către firmele de medicamente a unei contribuţii calculate la volumul de vânzări pentru toate medicamentele, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 octombrie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.


‘De la început vreau să subliniez că mecanismul de clawback nu înseamnă o nouă taxă. Şi până în prezent a existat obligativitatea achitării de către firmele de medicamente a unei contribuţii care funcţiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vânzări pentru toate medicamentele. Sistemul s-a dovedit însă a fi nefuncţional, nu şi-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta a fost colectat doar aproximativ 5% din suma previzionată. Ca urmare, a existat această necesitate de a modifica mecanismul financiar’, a declarat Ladislau Ritli.
Plata se va face în funcţie de cota de piaţă a fiecărui deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va calcula şi va comunica valoarea procentului pe care fiecare deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă o va plăti, în funcţie de o formulă matematică stabilită. De exemplu, dacă într-un trimestru, statul alocă pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei iar consumul real în acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligaţia de a o achita către stat este de 33% din volumul de vânzări.
‘Mecanismul pe care îl propunem în prezent are mai mult efect reglator, controlează depăşirea bugetelor. De exemplu, în ultimul an, în domeniul oncologic, creşterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, în timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile măsuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de plătit mai mult pentru medicamente’, a mai spus ministrul Ritli.
Întrebat dacă poate să asigure că aplicarea actului normativ nu va duce la o scumpire a medicamentelor, ministrul Sănătăţii a arătat că formula stabilită este acceptabilă şi pentru producători şi speră că nu vor afecta piaţa prin măriri de preţ.