/Guvernul a adoptat prima rectificare bugetara din anul 2011, a anuntat premierul Boc

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetara din anul 2011, a anuntat premierul Boc

Guvernul a adoptat la 3 august, rectificări pozitive ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat, a anunţat premierul Emil Boc.
Potrivit premierului, bugetul ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost suplimentat cu circa 300 de milioane de lei (circa 70,7 milioane euro), iar cel al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu aproape aceeaşi sumă, pentru investiţii.


“În cadrul rectificării bugetare, în primul rând am asigurat resurse financiare pentru continuarea lucrărilor de infrastructură: 300 de milioane la Ministerul transporturilor, aproximativ 300 de milioane la ministerul Dezvoltării Regionale, resurse de investiţii la Ministerul Mediului”, a susţinut Boc.
De asemenea, rectificarea urmăreşte asigurarea unor resurse financiare pentru compensarea unor datorii ale companiilor de stat, de la Ministerul Transporturilor, în special, pentru a fi rezolvate probleme istorice ale acestor companii, a menţionat premierul.
Un alt obiectiv al rectificării a fost de a asigura resursele financiare pentru plata drepturilor cuvenite pensiilor, fiind alocaţi 74 de milioane de lei de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor până la finalul anului.
Totodată, ministerele şi serviciile speciale au primit fonduri pentru asigurarea contribuţiei angajaţilor la asigurările de sănătate.
Au fost suplimentate bugetele Ministerului Afacerilor Externe cu 1,3 milioane de lei, Ministerului Justiţiei, cu 10 milioane de lei, Apărării, cu 227 milioane de lei, Serviciul Roman de Informatii (SRI), 38,5 milioane de lei, Serviciul de Informatii Externe (SIE), 5 miliane de lei, Serviciul de Protectie si Paza (SPP), 3 milioane de lei, Serviciul de Telecomunicatii speciale (STS), 6,4 milioane de lei.
La Ministerul Administraţiei şi Internelor, se suplimentează fondul de salarii cu 344 milioane de lei, din care 94 de milioane de lei sunt pentru recensământul populaţiei, pentru plata celor care vor lucra la recensământ, a precizat şeful Guvernului.
La Ministerul Economiei, s-au alocat resurse financiare pentru a se putea asigura subvenţia la minerit, pentru acele mine viabile ce pot primi subvenţii, potrivit Uniunii Europene.
O componentă importantă a rectificării a vizat Ministerul Agriculturii, iar din sumele acordate, 735 de milioane de lei s-au acordat fondurilor de garantare, pentru a asigura absorbţia celor 626 de milioane de euro din fonduri europene. “Aceşti bani reprezintă un împrumut pe care îl acordăm Fondului de Garantare, pentru a emite garanţii prin care autorităţile locale să poată absorbi fonduri europene pe măsurile care modernizează infrastructura din mediul rural”, a explicat primul-ministru.
Guvernul îşi fundamentează rectificarea pozitivă de buget pe o creştere economică de 1,5%.
“Analiza rezultatelor bugetare de pe primele 6 luni ne arată că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după primele 6 luni cu un deficit de 11,3 miliarde de lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita ţintei de deficit în sumă de 12,6 miliarde de lei, sumată cu organismele financiare internaţionale”, a mai spus Boc.
“La jumătate de an stăm mai bine decât ne-am asumat în acordul cu CE şi FMI, în privinţa ţintelor de deficit.
Din această perspectivă, există mai multe influenţe pozitive pe bugetul de stat, care ne-au oferit câteva resurse financiare suplimentare în vederea realizării acestei rectificări pozitive de buget”, a completat el.
Principala apreciere a veniturilor la bugetul de stat a fost adusă de creşterea încasărilor din accize, de 1,645 miliarde de lei, pe fondul intensificării măsurilor împotriva evaziunii fiscale, a susţinut premierul.
Altă influenţă pozitive sunt creşterea încasărilor la impozitul pe venit (+155,5 milioane de lei), ca urmare a încasărilor impozitului pe profit virat de agenţii economici.
De asemenea, colectările bugetare din taxa pe valoare adăugată au crescut cu 650,7 milioane de lei, în condiţiile în care TVA s-a majorat de la 19% la 24%, la jumătatea anului trecut.