/Gripa AH1N1: Elvetia va distruge doze de vaccin evaluate la 43 milioane de euro

Gripa AH1N1: Elvetia va distruge doze de vaccin evaluate la 43 milioane de euro

Elveţia va distruge la sfârşitul acestui an 3,4 milioane de doze de vaccin împotriva gripei AH1N1, evaluate la 56,4 milioane de franci elveţieni (43 milioane de euro), a anunţat marţi Oficiul federal pentru sănătate publică, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.

Procesul de distrugere a acestor vaccinuri din cauza expirării lor va costa circa 200.000 de franci elveţieni (153.000 euro) în plus.

Guvernul elveţian a achiziţionat 13 milioane de doze de vaccin de trei tipuri diferite – Celtura, Focetria şi Pandemrix, primele două produse de Novartis iar al treilea de GlaxoSmithKline – în contextul pandemiei de gripă AH1N1 declarate la mijlocul anului 2009 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Dat fiind faptul că, la început, nu se cunoştea dacă protecţia adecvată se va reuşi cu o singură doză sau va fi nevoie de o a doua, Elveţia a cumpărat un număr de unităţi egal cu aproape dublul populaţiei sale (7,7 milioane de locuitori).

Totuşi, cum s-a întâmplat în marea parte a ţărilor europene care şi-au putut finanţa cumpărarea unor mari cantităţi de astfel de substanţe, campania de imunizare din Elveţia nu a avut rezultatul scontat din cauza reticenţei populaţiei în ceea ce priveşte vaccinarea.

Vaccinul s-a produs într-un timp considerat record, în contextul temerilor că pandemia ar fi putut atinge dimensiuni foarte grave, ceea ce, în final, nu s-a întâmplat.

În prezent, substanţa activă a vaccinului împotriva gripei AH1N1 este cuprinsă în vaccinul pentru gripa sezonieră, adaugă sursa citată.