/Grecia: Masurile de austeritate planificate pentru 2012 `musca` din veniturile populatiei

Grecia: Masurile de austeritate planificate pentru 2012 `musca` din veniturile populatiei

Măsuri economice care ‘muşcă’ din veniturile populaţiei, combinate cu decizii referitoare la trimiterea în şomaj tehnic a 30.000 de salariaţi au fost luate de guvernul de la Atena pentru a sprijini planul de austeritate conceput pentru 2012, relatează în ediţia sa de luni cotidianul elen ‘To Byma’.

Măsurile planificate pentru a fi puse în practică în 2011, printre care se numără scăderea pensiilor şi impozitarea specială a bunurilor imobile, vor fi valabile şi în 2012. În paralel, guvernul va aplica şi noi măsuri de austeritate, care nu au fost încă date publicităţii. Un notă de calcul estimativă pentru 2012 ar fi, aşa cum relatează ediţia de duminică a cotidianului ‘To Byma’, de 6,6 miliarde euro.

Printre demersurile economice ce urmează să fie întreprinse se numără: impozitarea profesiilor liberale – de unde s-ar colecta 100 milioane de euro, eliminarea unor medicamente de pe lista de gratuităţi a organismului de asigurări sociale elen, de unde ar rezulta o economie de 60 de milioane de euro la bugetul de stat şi altele.

De asemenea, pentru 2012 se intenţionează reducerea sumelor alocate instituţiilor bisericeşti, diminuarea numărului de ture de noapte pe care le poate efectua un medic, dar şi reducerea cheltuielilor implicate de operaţiunile militare.