/Gorj: Sute de persoane, pe listele de asteptare pentru dispozitivele medicale

Gorj: Sute de persoane, pe listele de asteptare pentru dispozitivele medicale

Aproximativ 250 de persoane suferinde din judeţ se află, în prezent, pe listele de aşteptare ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru a primi dispozitive medicale care să le dea şansa de a avea o viaţă normală.
Potrivit directorului adjunct al CJAS Gorj, Daniel Şurlea, din totalul bolnavilor asiguraţi aflaţi pe liste o mare parte aşteaptă să primească dispozitivele medicale de mai bine de un an.
El a precizat că o parte din cererile pentru dispozitivele medicale se rezolvă în sistem de urgenţă, primele trei locuri prioritare fiind ocupate de aparatele pentru administrarea oxigenului, dispozitivele pentru protezare stomi şi orice fel de proteze destinate copiilor şi tinerilor până în 18 ani.


“În prezent, pe lista de aşteptare se află 185 de asiguraţi care au nevoie de proteze auditive, peste 20 care au nevoie de proteze pentru membrul inferior şi alţi circa 60 care au solicitat proteze de mers. Aceste categorii nu intră la priorităţi, astfel că pot aştepta chiar şi 18 luni pentru a intra în posesia protezelor necesare. Pentru dispozitivele externe este nevoie de recomandare de la medicul specialist şi adeverinţă de asigurat sau salariat. Cele mai solicitate dispozitive sunt sacii de colostomie şi dispozitivele de oxigen pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal, din păcate. Toate dispozitivele medicale care nu se montează în cursul unor operaţii, precum corsete, cârje, scaune cu rotile, dispozitive auditive, se pot lua prin casele judeţene de asigurări de sănătate”, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Şurlea.
În ceea ce priveşte bugetul alocat de CJAS pentru dispozitivele medicale, pentru primele cinci luni au fost disponibili peste 440.000 de lei, fiind repartizate până în prezent 560 de dispozitive în valoare de 420.000 lei. Jumătate dintre acestea au fost acordate bolnavilor de cancer de colon, existând cereri şi pentru dispozitive de mers pentru copii, orteze pentru coloana vertebrală şi încălţăminte ortopedică.
“Din păcate, banii alocaţi sunt insuficienţi pentru acoperirea tuturor solicitărilor. Există şi persoane care îşi achiziţionează dispozitivele direct din farmacii sau de la furnizori, nu mai aşteaptă luni întregi pe listele noastre”, a mai spus Daniel Şurlea.
CJAS Gorj are încheiate circa 60 de contracte cu furnizorii pentru toate categoriile de dispozitive medicale.