/Gorj: Psihologii le recomanda parintilor sa aiba o comunicare buna cu copiii si sa renunte la critici si certuri

Gorj: Psihologii le recomanda parintilor sa aiba o comunicare buna cu copiii si sa renunte la critici si certuri

Părinţii ar trebui să facă tot posibilul pentru a întreţine o bună comunicare cu copiii lor, să fie receptivi la problemele lor şi să renunţe, cel puţin în această perioadă, la criticile şi certurile cu cei mici pentru a evita incidentele dramatice, susţin psihologii.
Psihologul Maria Tomescu a declarat, luni, pentru AGERPRES, că părinţii care ştiu că au copii cu personalităţi vulnerabile şi comportamente uneori ciudate trebuie să apeleze la ajutorul unui specialist, lucru care poate opri intenţiile sinucigaşe ale adolescenţilor.
Ea susţine că trebuie acordată o atenţie mai mare copiilor din partea părinţilor, aceştia fiind obligaţi să aibă un control permanent în relaţiile cu fiii şi fiicele lor.


“Sinuciderea nu este niciodată o soluţie. Părinţii trebuie să facă tot posibilul să întreţină o relaţie şi o comunicare cu copiii lor, să fie atenţie la nevoile lor şi să le arate permanent că îi sprijină. De asemenea, ar trebui să renunţe un pic şi la critici distructive şi certuri”, a spus Maria Tomescu.
Declaraţia psihologului vine după ce, în ultima perioadă, în judeţul Gorj au avut loc cinci sinucideri, două dintre victime fiind adolescenţi.
Cel mai tragic caz a fost cel al elevei de 19 ani de la Colegiul Naţional “Spiru Haret” din Târgu-Jiu, care, cu toate că fusese acceptată la cinci universităţi de prestigiu din Marea Britanie şi la şcoală avea rezultate foarte bune, s-a aruncat în râul Jiu după ce şi-a anunţat o colegă de clasă că îşi va lua viaţa. Raluca Drăguşin şi-a umplut rucsacul cu pietre, l-a legat de gât şi apoi s-a aruncat în Jiu.
Un alt adolescent, Mihai Zahariuc de 16 ani, a procedat la fel, trupul său fiind descoperit în Jiu la sfârşitul săptămânii trecute. El era elev la Grupul Tehnic “Ion Mincu” din Târgu-Jiu şi avea rezultate medii la învăţătură.
Luni, o altă minoră de 13 ani din comuna Stăneşti a încercat să îşi ia viaţa, aruncându-se în Jiu. Din fericire, ea a fost zărită la timp de un bărbat care a reuşit să o salveze, în prezent ea fiind în afara oricărui pericol.
Psihologul Maria Tomescu a arătat că un motiv pentru a explica numărul mare de sinucideri, dar şi de tentative înregistrate în ultima perioadă poate fi şi cel al mediatizării excesive a cazurilor, adolescenţii putând imita uşor gesturile altor minori.
“Mediatizarea excesivă a unui astfel de caz dramatic nu face bine. Din păcate, mulţi adolescenţi imită gestul altora şi recurg la astfel de lucruri. O parte din vină o poartă şi părinţii care ar trebui să fie mai atenţi cu propriii copii, mai ales dacă ştiu că aceştia au o personalitate vulnerabilă. La orice semn cât de mic care ne arată că un copil are probleme, el trebuie dus la un specialist. (…) Lumea trebuie să înţeleagă că sinuciderea nu este o soluţie, din contră, provoacă suferinţă celor din jur (…)”, a mai afirmat Maria Tomescu.
Şeful Serviciului de Medicină Legală Gorj, Claudia Beldean, a declarat luni că vârsta celor care s-au sinucis sau au încercat să se sinucidă indică o anumită stare emoţională negativă. Aceasta le-a atras atenţia părinţilor să apeleze la medicii de specialitate atunci când un adolescent anunţă că vrea să se sinucidă.
“Aş vrea să atrag atenţia părinţilor care sunt direct implicaţi în procesul educaţional, precum şi profesorilor: atunci când un adolescent anunţă că vrea să se sinucidă, ei trebuie să acţioneze cu toată seriozitatea şi să apeleze la medicii de specialitate. În primele două etape depresia unui adolescent care anunţă un astfel de lucru poate fi tratată. Când se ajunge în etapa a treia se produce actul de suicid”, a menţionat Claudia Beldean.