/Gorj: Opt angajatori au fost sanctionati cu 90.000 lei pentru munca la negru

Gorj: Opt angajatori au fost sanctionati cu 90.000 lei pentru munca la negru

Un număr de opt angajatori din judeţ au fost sancţionaţi cu amenzi de circa 90.000 lei după ce au fost depistaţi de inspectorii de muncă folosind persoane care nu aveau forme legale de angajare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma, cei opt angajatori care utilizau munca la negru au fost depistaţi în urma a 34 de controale.
“Societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate comerţul şi construcţiile, în total fiind depistaţi că munceau la negru 9 muncitori, toţi bărbaţi. Au fost aplicate opt sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare, în cuantum de 90.000 lei. În total, în urma celor 34 de controale, au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale la 14 angajatori, dintre care 13 amenzi în valoare totală de 97.500 lei.

De asemenea, au mai fost efectuate alte 38 de controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în sectoarele industrie şi comerţ, fiind aplicate 60 de sancţiuni în valoare de 41.500 lei. Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă şi neefectuarea evaluării riscurilor”, a declarat, luni, Gheorghiţă Cusma.
Reprezentantul ITM Gorj a menţionat că inspectorii din cadrul instituţiei vor continua controalele pentru depistarea muncii la negru.
În săptămâna anterioară, inspectorii de muncă au depistat alţi opt angajatori care utilizau munca la negru având 11 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Valoarea sancţiunilor a fost de 36.000 lei.