/Gorj: Medicii legisti au stabilit ca la bebelusul decedat la Novaci nu s-a instalat respiratia extrauterina

Gorj: Medicii legisti au stabilit ca la bebelusul decedat la Novaci nu s-a instalat respiratia extrauterina

Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj au finalizat necropsia bebeluşului decedat la naştere în noaptea de marţi spre miercuri la Spitalul Orăşenesc Novaci în urma unei operaţii de cezariană de urgenţă care a vizat salvarea vieţii mamei şi a fătului, rezultatele indicând faptul că acesta a fost scos fără suflare din pântecele mamei.
Potrivit medicului legist Florin Dijmărescu, cel care a efectuat necropsia nou-născutului, la făt nu s-a instalat respiraţia extrauterină, cauza exactă a decesului urmând să fie stabilită după ce probele prelevate din trupul micuţului şi trimise la Institutul ‘Mina Minovici’ vor fi finalizate.

”Rezultatele necropsiei arată că fătul s-a născut mort, nu s-a instalat respiraţia extrauterină. Cauza decesului în timpul naşterii urmează să o stabilim după ce ne vin rezultatele examenelor microscopice. Este posibil să fie o circulară de cordon, după cum e descrisă în foaia de observaţie de la spital. Eu nu am observat-o deoarece cordonul era desprins din jurul gâtului, dar, în urma examenelor microscopice, vom şti cu siguranţă. Abia azi am recoltat probele şi în câteva săptămâni ne aşteptăm să vină de la Bucureşti”, a declarat, joi, Florin Dijmărescu.
Mai multe anchete au fost deschise miercuri de către instituţiile abilitate în cazul decesului bebeluşului, familia nou-născutului acuzând medicul care a urmărit sarcina că a tratat-o cu indiferenţă pe pacientă în perioada travaliului.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Cristina Ciobanu, a transmis, joi, un comunicat prin care anunţă că s-a dispus preluarea dosarelor penale în care se fac cercetări privind pe cei doi bebeluşi morţi la naştere în spitalele din oraşele Târgu-Cărbuneşti şi Novaci, dosare înregistrate iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci.
Cele două dosare au fost repartizate unui procuror din cadrul secţiei de urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru efectuarea anchetei cu maximă urgenţă posibilă şi dispunerea măsurilor legale.

În urmă cu câteva săptămâni, un alt bebeluş a decedat în pântecele mamei după ce medicii care erau gardă la spitalul din Târgu-Cărbuneşti au amânat efectuarea operaţiei de cezariană. Sarcina femeii a fost urmărită tot de medicul implicat şi în cazul de la Novaci, Damian Diţescu, el fiind plecat din localitate în perioada respectivă. În urma efectuării necropsiei, medicii legişti au stabilit că micuţul a fost perfect sănătos, cauza decesului fiind asfixia intrauterină. Cei doi medici care au fost de gardă au fost sancţionaţi de Consiliul de Administraţie al Spitalului din Târgu-Cărbuneşti cu o diminuare a salariului de 10 procente pentru trei luni, iar Damian Diţescu a primit doar un avertisment verbal.