/Gorj: Amenzi in valoare de 36.000 lei pentru angajatorii depistati ca foloseau munca la negru

Gorj: Amenzi in valoare de 36.000 lei pentru angajatorii depistati ca foloseau munca la negru

Un număr de opt angajatori din judeţ au fost depistaţi de inspectorii de muncă folosind muncitori care nu aveau forme legale de angajare, aceştia fiind sancţionaţi cu zeci de mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei privind relaţiile de muncă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţa Cusma, cele opt societăţi care utilizau munca la negru având 11 persoane care lucrau fără a avea forme legale de angajare au fost sancţionate cu suma de 36.000 lei. Acestea aveau ca obiect de activitate comerţul, pază, exploatări forestiere şi taximetrie.


“În ceea ce priveşte controalele în domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate opt controale la tot atâţia angajatori şi au fost aplicate, în total, 13 sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 amenzi în valoare de 39.500 lei. Au fost efectuate şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă 26 de controale, fiind aplicate 42 de sancţiuni în valoare de 5.000 lei. Principalele motive pentru aplicare sancţiunilor au fost instruire necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă, neefectuarea evaluării riscurilor”, a precizat Gheorghiţă Cusma.
Inspectorii ITM Gorj vor intensifica în perioada următoare controalele pentru depistarea muncii la negru, având în vedere faptul că noul cod al muncii intrat în vigoare prevede sancţiuni foarte aspre atât cu cei care folosesc munca la negru, cât şi cu cei care acceptă să lucreze în astfel de condiţii.