/Global 2000 acuza autoritatile japoneze ca minimalizeaza gravitatea situatiei din jurul Fukushimei

Global 2000 acuza autoritatile japoneze ca minimalizeaza gravitatea situatiei din jurul Fukushimei

Satul japonez Akougi Kunugidaira se află la circa 20 km de ruinele centrale nucleare de la Fukushima. Cine locuieşte acolo se supune la fiecare două ore unei investigaţii cu raze Roentgen – aceasta este comparaţia prin care Global 2000, o organizaţie austriacă de apărare a mediului, vrea să explice doza de radiaţii primită de locuitorii satului, şi anume 47 microsievert/oră. Chiar şi în satele din afara razei de 30 km, această valoare este de 21,8 microsievert/oră, echivalentul unei expuneri la o radiografie pulmonară la fiecare patru ore şi jumătate, avertizează organizaţia, într-un comunicat dat publicităţi miercuri la Viena, conform APA.

Global 2000 acuză autorităţile japoneze că minimalizează în continuare gravitatea situaţiei din jurul centralei, unde există un nivel crescut de cesiu 137, în condiţiile în care reactoarele sunt “încă departe” de a fi aduse sub control. “Cesiul 137 are o perioadă de înjumătăţire de 30 de ani şi doar după zece astfel de perioade, adică 300 de ani, este considerat inofensiv”, arată organizaţia.

În cazul legumelor crescute la Kawamata, la o depărtare de 45 km de Fukushima, a fost măsurată o cantitate de cesiu radioactiv de 180.000 de becquereli/kg, în timp ce Uniunea Europeană acceptă o valoare maximă de 600. “Acestea sunt cifre care ne îngrijorează. Din păcate, emisia de substanţe radioactive este încă departe de a înceta”, a declarat expertul Reinhard Uhrig.

După catastrofa de la Cernobâl, consensul medical este că nu există o cantitate “sigură” de radiaţii. Orice expunere suplimentară trebuie evitată, pentru că are întotdeauna potenţialul de a îmbolnăvi, a mai avertizat Uhrig.

Global 2000 mai susţine că firma Tepco, autorităţile japoneze, dar şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică /AIEA/ au arătat o “creativitate uimitoare, atunci când este vorba despre prezentarea pozitivă a ştirilor îngrozitoare”. În loc să utilizeze unitatea obişnuită becquerel/mp (Bq/mp), au indicat în comunicate valorile în megabecquereli, care, la prima vedere, par mai mici, arată aceeaşi organizaţie.