/Giurgiu: Plan de masuri al autoritatilor judetene pentru eradicarea unei plante periculoase pentru sanatatea populatiei

Giurgiu: Plan de masuri al autoritatilor judetene pentru eradicarea unei plante periculoase pentru sanatatea populatiei

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Giurgiu împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai direcţiilor agricole şi de sănătate publică stabilesc un plan de măsuri comune în vederea eradicării unei specii de plantă anuală, perenă, prezentă de câţiva ani în grădinile şi pe terenurile agricole din judeţ care pune în pericol sănătatea populaţiei, prin provocarea de alergii puternice.

‘Este vorba de ‘ambrosie’ sau ‘iarba pârloagelor’ adusă din America de Nord după cel de-al Doilea Război Mondial în timpul transporturilor de cereale şi care după 2005 a cunoscut o înmulţire fără precedent în ţara noastră punând în pericol sănătatea populaţiei prin faptul că provoacă alergii puternice’, a declarat luni, pentru AGERPRES, reprezentanta APM Giurgiu, biolog, Magdalena Dumitru.
Ea spune că planta este greu de eradicat deoarece dezvoltă rădăcini adânci de până la trei metri, iar acolo unde se intervine cu tratamente chimice sunt afectate şi culturile de legume sau cereale odată cu distrugerea acestei plante.

Singura posibilitate de îndepărtare a acestei plante periculoase pentru om, pentru că produce polen şi mult puf care îi afectează pe cei cu alergii, rinite alergice sau astm bronşic, este îndepărtarea mecanică, dar aceasta dă roade doar pentru perioade scurte de timp deoarece planta are rădăcini viguroase şi se înmulţeşte foarte rapid.

‘De câţiva ani judeţele din nordul şi vestul ţării duc o luptă declarată şi puternică cu această plantă, în ultima perioadă fiind constatată o înmulţire rapidă a ei şi în judeţele din sud’, a completat Magdalena Dumitru.
Ea spune că, deocamdată, autorităţile judeţene vor stabili o hartă a satelor şi comunelor unde planta a fost semnalată, a cazurilor de alergii la om provocate de această plantă, urmând să fie stabilit şi un plan de măsuri pentru eradicarea acestei plante.