/Ghid pentru o alimentaţie sănătoasă a copiilor, lansat de Asociaţia Şcoală pentru Sănătate

Ghid pentru o alimentaţie sănătoasă a copiilor, lansat de Asociaţia Şcoală pentru Sănătate

Asociaţia Şcoală pentru Sănătate a lansat marţi la Muzeul Satului ghidul practic “La grădiniţă şi acasă, numai hrană sănătoasă!” care a fost creat pentru a fi o sursă de inspiraţie pentru părinţi, educatori, copii şi care conţine sfaturi practice, reţete, poezii şi exemple de activităţi simple prin care copiii să fie familiarizaţi cu hrana sănătoasă.

Ghidul cuprinde capitole precum Sfaturi pentru părinţi, Grădina Bio a copiilor, Deprinderi sănătoase prin joc, Hrană sănătoasă în versuri, Recomandările nutriţionistului, Reţete sănătoase şi delicioase, Educaţia generaţiilor sănătoase începe la grădiniţă, Suntem ceea ce (învăţăm să) mâncăm. “Ghidul este despre cum să îi convingem pe copii să mănânce sănătos. Alături de Cornelia Marin şi autoarea de cărţi pentru copii Lucia Muntean am elaborat acest ghid care este un început. De fapt începutul a fost înfiinţarea Asociaţiei Şcoală pentru Sănătate şi pe parcurs dezvoltăm diverse proiecte ca şi acest ghid care îşi propune să le arate părinţilor şi copiilor cum să aleagă să mănânce sănătos, cum să le fie mai uşor părinţilor să îi convingă pe copii să mănânce sănătos, o joacă până la urmă. Rezultatul sper să fie acela de a avea cât mai mulţi copii care aleg singuri ce să mănânce şi aleg bine. Există câteva reguli pe care nu eu le-am scris acolo, ci Cornelia Marin, şi anume de exemplu să nu bea apă în timpul mesei pentru că îngreunează digestia, desertul să se mănânce la cel puţin trei ore după masă ca o masă separată, de gustare. Sfaturi care ne-au ajutat şi pe noi, nu le-am ştiut de la început decât citind şi învăţând împreună cu alţii şi pe care dorim să le împărtăşim pentru că până la urmă de asta depinde viitorul copiilor noştrii: să trăiască sănătos, să nu aibă nevoie de medicamente, să se dezvolte normal, pentru că avem o rată a obezităţii în rândul copiilor crescută şi toate acestea ne trag un semnal de alarmă”, a afirmat Daciana Sârbu, fondatoarea Asociaţiei Şcoală pentru Sănătate, cu prilejul lansării lucrării.

La rândul său, nutriţionistul Cornelia Marin a dat câteva sfaturi părinţilor pe care i-a sfătuit să nu cedeze prea uşor în faţa solicitărilor copiilor.

“Părinţii să fie un pic mai categorici cu ghilimele de rigoare, părinţii cedează destul de uşor în faţa copiilor, pe undeva este de înţeles însă atunci când doreşti cu adevărat să schimbi ceva se poate şi fără a fi categoric şi fără a impune. Le-aş sugera să nu mai găsească scuze atunci când doresc să facă schimbări în alimentaţia copiilor. Tot timpul au scuze, fie că nu pot să-şi refuze copilul, fie că există socialul unde cei mai mulţi copii se hrănesc cu alimentaţie proastă, atunci ce rost mai are să depună un efort dacă tot în social ajunge. Dacă fiecare părinte ar schimba câte puţin chiar şi mediul în care copilul ajunge poate face schimbări puţin câte puţin. O altă greşeală este aceea că părinţii nu au răbdare să îşi primească copii în bucătărie. În momentul în care copilul participă la procesul de preparare al alimentelor percepţia lui este alta şi primesc mult mai uşor. O altă greşeală este atunci când părinţii se duc la cumpărături şi nu sunt însoţiţi de copii. Este important să aduci copilul mai aproape de procesul de aprovizionare şi de a găti”, a spus Marin.

Potrivit acesteia, din alimentaţia copiilor nu trebuie să lipsească legumele, seminţele, lactatele, în special lactatele fermentate, germenii, cereale, carnea. “Este foarte important ca alimentele să fie gătite în casă”, a îndemnat nutriţionistul.

Autoarea de cărţi pentru copii Lucia Muntean a arătat că o alimentaţie sănătoasă trebuie să conţină educaţia pentru familie, dar şi cea făcută în şcoli.
După prezentarea ghidului, un grup de copii au participat la un atelier de gătit, au pictat turtă dulce făcută cu ingrediente sănătoase, cu vopsea naturală.

Grupul vocal folcloric “Doruleţ” de la şcoala Gimnazială numărul 4 din Vulcan a oferit un moment artistic.

Ghidul va fi distribuit gratuit în grădiniţele partenere ale Asociaţiei Şcoală pentru Sănătate. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu)