/Germania recunoaste ca nu castravetii spanioli au purtat bacteria infectiei (revista presei spaniole)

Germania recunoaste ca nu castravetii spanioli au purtat bacteria infectiei (revista presei spaniole)

Germania a recunoscut că infecţia cu bacteria E.coli, care a cauzat moartea mai multor persoane, nu a venit de la castraveţii spanioli, scrie miercuri presa spaniolă. Cotidienele centrale nu ezită să atragă atenţia asupra faptului că sectorul agricol spaniol a fost extrem de afectat de această criză, chiar dacă acum Germania şi-a recunoscut greşeala şi a admis că acuzaţiile s-au dovedit a fi false.

Guvernul german a scos din culpă castraveţii spanioli, pentru izbucnirea infecţiei cu bacteria E.coli, scrie cotidianul El Pais. Acesta detaliază că la Consiliul miniştrilor agriculturii din UE, partea germană, reprezentată de Albert Kloos, a declarat că Germania admite că ‘nu castraveţii spanioli sunt cauza’ infecţiei letale.

Sectorul horticol dă vina pe guvern pentru gestionarea crizei castraveţilor, anunţă la rândul său cotidianul El Mundo, şi precizează că guvernul de la Madrid are de gând să ceară daune şi indemnizaţii la nivelul Uniunii Europene.

Germania îşi recunoaşte greşeala în criza castraveţilor, titrează şi cotidianul spaniol ABC. Publicaţia consideră că lipsa de reacţie a guvernului a făcut ca sectorul horticultor din Spania să sufere o pedeapsă nedreaptă pe durata celor cinci zile, de la declanşarea crizei, din cauza falselor acuzaţii de contaminare.

Cotidianul La Razon scrie despre ‘conspiraţia castravetelui’, şi anunţă de asemenea că Germania a recunoscut că aceste legume spaniole nu sunt purtătoarele bacteriei, deşi menţine interdicţia intrării lor pe piaţa germană. În aceste condiţii, agricultorii spanioli cer indemnizaţii de la UE, pentru a face faţă pierderilor estimate deja la milioane de euro.

Spania cere la Bruxelles ajutoare şi compensaţii pentru acuzaţiile nefondate, după ce Germania a recunoscut că nu castraveţii spanioli au fost purtătorii infecţiei letale. În tot acest timp, scrie cotidianul catalan El Periodico, miniştrii agriculturii critică diferenţele existente în cazul sistemului european de alertă, în astfel de cazuri.