/Germania: In actiunile de combatere a epidemiei cu E.coli s-a pierdut timp pretios

Germania: In actiunile de combatere a epidemiei cu E.coli s-a pierdut timp pretios

Epidemia provocată de E.coli continuă să facă ravagii în Germania, fiecare încercare de depistare a sursei îmbolnăvirilor fiind sortită eşecului până în acest moment. Experţii susţin că, deşi este o ţară dezvoltată, Germania nu a fost pregătită să se confrunte cu o astfel de epidemie, oficialităţile pierzând timp preţios în procesul de combatere a îmbolnăvirilor, relatează marţi cotidianul Der Spiegel.

Echipe formate din cercetători şi oameni de ştiinţă se chinuie să găsească motivul care a stat la baza izbucnirii epidemiei mortale cu E.coli, medicii străduindu-se să trateze numărul din ce în ce mai mare de pacienţi. Dar, în timp ce cea mai puternică epidemie cu E.coli înregistrată vreodată continuă să se extindă în Germania şi în alte ţări, un lucru a devenit foarte clar: autorităţile din domeniul sănătăţii nu au fost pregătite să intervină corespunzător. Experţii sanitari susţin că sistemul de alertare cu privire la riscul izbucniri unor epidemii este rudimentar, prin comparaţie cu sistemele existente în alte state dezvoltate.

Acţiunea de detectare a originii agentului patogen a început la 19 mai, după ce investigaţiile efectuate de specialiştii de la University Medical Center din Hamburg-Eppendorf (UKE) au transmis o alertă referitoare la o potenţială epidemie cu E.coli către Centrul naţional de control al îmbolnăvirilor – Robert Koch Institute (RKI). În dimineaţa următoare, oficialii RKI au călătorit de la Berlin la Hamburg pentru a-i intervieva pe pacienţii care erau încă conştienţi despre ceea ce au mâncat, dar şi despre locul unde au luat masa.

Ceea ce a urmat a părut un succes incredibil. Foarte mulţi pacienţi au declarat că au mâncat roşii crude, castraveţi şi salată. În momentul în care castraveţii spanioli vânduţi în centrul Hamburgului au fost depistaţi pozitiv cu E.coli, oficialii din domeniul sănătăţii au anunţat, la 26 mai, că au depistat cel puţin o sursă de izbucnire a epidemiei. Testele efectuate ulterior au relevat însă că bacteria depistată la nivelul legumelor crude nu era de acelaşi tip cu cea prezentă în organismul pacienţilor.