/Germania: 10 la suta din spitale ar putea fi inchise in urmatorii ani din motive financiare

Germania: 10 la suta din spitale ar putea fi inchise in urmatorii ani din motive financiare

În Germania ar putea fi închise până la 200 de spitale în anii următori, din cauza lipsei de fonduri, arată un studiu realizat de Institutul de Cercetare Economică din Essen (RWI). Cele mai ameninţate sunt clinicile din zonele rurale, scrie Deutsche Welle.

‘Am avut în Germania în jur de 2.200 de spitale. Acum au rămas numai 2.000 şi preconizăm că în viitorul apropiat vor fi închise 10% dintre ele. Cheltuielile devin din ce în ce mai mari: evoluţia tehnico-medicală şi schimbările demografice sunt foarte importante, iar finanţările publice s-au tot diminuat’, a declarat preşedintele institutului, Prof. Christoph Schmidt.

Până în anul 2020, s-ar putea ca 22% din clinicile germane să fie închise.

Christoph Schmidt acuză Guvernul Federal de gestionare ineficientă a fondurilor pentru sistemul medical, în ultimii ani. Au fost sprijinite prea mult timp spitale cu deficit financiar. Închiderea unora şi redirecţionarea fondurilor către clinici mai mari şi care pot oferi servicii mai bune ar reprezenta un avantaj pentru pacienţi, în primul rând, e de părere autorul studiului, C. Krolop.

‘În special în zonele rurale, lumea trebuie să fie conştientă, de faptul că distanţa scurtă până la primul spital nu înseamnă totul. În cazul unui infarct miocardic, sau al unei comoţii cerebrale, definitoriu nu e cât de repede ajungi acolo, ci cum se fac intervenţiile’, a apreciat Krolop.

O soluţie ar fi şi preluarea acestor clinici de către instituţii medicale mai mari, spun specialiştii RWI. Iar transportul cu elicopterul rezolvă problema distanţelor până la următoarea clinică. ‘Această combinaţie între autorităţile locale fără fonduri suficiente şi spitalele, care la rândul lor nu au destui bani, e fatală. Într-o astfel de constelaţie, clinicile nu mai pot rămâne pe piaţă. Ele trebuie ori închise, ori preluate’, a mai spus autorul studiului.