/Generalul Wojciech Jaruzelski a iesit din spital

Generalul Wojciech Jaruzelski a iesit din spital

Fostul dictator comunist polonez Wojciech Jaruzelski, 87 de ani, internat la 11 martie pentru o infecţie respiratorie şi căruia i s-a descoperit un limfom, a ieşit din spital, a declarat pentru France Press Piotr Dabrowiecki, purtătorul de cuvânt al spitalului militar din Varşovia.

“Generalul a părăsit spitalul şi se află acasă pentru a-şi urma tratamentul”, a precizat reprezentantul spitalului. Generalul Jaruzelski a fost spitalizat pentru o gravă infecţie respiratorie, însă analizele au arătat prezenţa unui limfom, tumoare cu aspect de ganglion limfatic.

“Generalul se va întoarce joi la spital pentru noi teste. De rezultatul lor va depinde tratamentul ce va fi stabilit în continuare, printre care şi o eventuală chimioterapie”, a precizat purtătorul de cuvânt.

În 2009, fostul lider comunist al Poloniei a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o afecţiune de origine cancerigenă la faţă.

Generalul suferă de câţiva ani de probleme cardiace şi respiratorii care au condus de asemenea la precedenta sa spitalizare în luna decembrie.

Wojciech Jaruzelski s-a aflat la putere între 1981 şi 1989. El a reprimat la sfârşitul lui 1981 mişcarea Solidaritatea condusă de Lech Walesa, devenită în 1980 primul sindicat independent din lumea comunistă.

Fostul şef al Partidului Comunist polonez a fost acuzat oficial în 2007 de ‘crimă comunistă’ pentru că a impus ţării sale Legea Marţială la 13 decembrie 1981. El este pasibil de 10 ani de închisoare.

Jaruselski a facilitat totuşi tranziţia democratică a Poloniei, acceptând în 1989 să împartă puterea cu opoziţia anticomunistă, reprezentată de Solidaritatea, după care s-a retras din viaţa publică la sfârşitul lui 1990.