/Galati: Zeci de mii de elevi din mediul rural risca sa ramana fara asistenta medicala scolara

Galati: Zeci de mii de elevi din mediul rural risca sa ramana fara asistenta medicala scolara

Peste 34.000 de preşcolari şi elevi din mediul rural gălăţean riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară dacă cei 110 medici de familie care asigură această activitate nu vor fi plătiţi de Ministerul Sănătăţii sau autorităţile locale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.
Potrivit acestuia, în mediul rural din judeţul Galaţi nu există medici şcolari, sarcinile de triere a elevilor la clasă şi de vaccinare potrivit calendarului şcolar revenindu-le medicilor de familie cu cabinete individuale în zonă.


,,În aceste condiţii, reprezentanţii celor 110 medici de familie din mediul rural susţin că cele mai multe activităţi pe care le desfăşoară în şcoli ar trebui să le fie plătite, potrivit legii, de către autorităţile locale, posibilitate prevăzută în contractele individuale încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Cum acest lucru nu se întâmplă, medicii de familie susţin că nu vor să mai lucreze în şcoli pentru cei peste 34.000 de preşcolari din grădiniţe şi elevi, până când autorităţile nu îi vor plăti pentru eforturile depuse. În prezent, medicilor de familie le este plătită numai activitatea de vaccinare’, a spus Mărăşescu.
Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, a declarat că la solicitarea medicilor de familie se încearcă medierea relaţiilor acestora cu autorităţile locale, astfel încât activitatea de medicină şcolară în mediul rural să nu fie afectată.
,,Totuşi, în cazul în care nu se găseşte o posibilitate, medicii de familie atrag atenţia că nu au nicio obligaţie de a asigura în continuare asistenţa medicală în unităţile şcolare atât timp cât această activitate nu este retribuită. Încă din 2008 există temeiul legal de a se încheia contracte cu autorităţile publice. Activitatea de vaccinare este plătită prin contractul cu CJAS, dar triajul şi raportările nu. Am ridicat problema şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, deoarece acesta este cel care asigură fondurile, prin transfer către autorităţile locale. Mergem deocamdată pe bunăvoinţa medicilor de familie, dar nici aceasta nu poate dura la infinit’, a spus Boldea.