/Galati: Campania nationala `Alternative – in comunitatea ta drogurile nu-si au locul`

Galati: Campania nationala `Alternative – in comunitatea ta drogurile nu-si au locul`

Inspectorii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi vor participa, în această săptămână, la mai multe acţiuni care se vor desfăşura în cadrul campaniei naţionale ‘Alternative – în comunitatea ta drogurile nu-şi au locul’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, coordonatorul centrului, Cristina Chelban.
Potrivit acesteia, deja una dintre acţiuni a avut loc luni seară, la Şcoala Sanitară Postliceală ‘Carol Davila’, unde inspectorii au stat de vorbă cu 40 de elevi, explicându-le riscurile consumului de droguri, dar şi alternativele sănătoase pe care un consumator de droguri le are la dispoziţie: să practice un sport, să meargă la un spectacol, să înveţe să cânte la un instrument etc.


În plus, pe parcursul întregii săptămâni, în holul Facultăţii de Mecanică va funcţiona un punct de informare al Centrului Antidrog Galaţi.
Chelban a spus că, în cadrul campaniei, seminarii cu liceenii vor mai avea loc joi, la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza şi vineri, la Grupul Şcolar Metalurgic, unde elevii vor putea asculta chiar mărturiile unui fost consumator de droguri. În această perioadă centrul de la Galaţi a început şi implementarea unui alt proiect destinat consumatorilor de droguri care încă nu au devenit dependenţi. Proiectul ‘Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri’ se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 21 de ani şi este finanţat, în plan local, prin CJ Galaţi.
Potrivit inspectorului Lăcrămioara Zaharia, asistent social, proiectul constă în instruirea cadrelor didactice, inclusiv a psihologilor şcolari, cu privire la comportamentul faţă de tinerii consumatori, identificarea acestor consumatori şi consilierea lor ulterioară.
Anul trecut, la nivelul municipiului Galaţi existau 26 de magazine care comercializau produse cu efect halucinogen, iar în prezent mai funcţionează cinci dintre ele. Totuşi, apreciază inspectorii Centrului Antidrog, numărul consumatorilor de astfel de substanţe a crescut, ei procurându-şi substanţele prin intermediul internetului.