/Gabrielle Giffords zambeste din nou

Gabrielle Giffords zambeste din nou

A fost un miracol după altul, iar primele fotografii ale reprezentantei democrate a Congresului SUA, Gabrielle Giffords, confirmă acest lucru. În ianuarie, un glonţ i-a perforat craniul, dar nu a murit şi a supravieţuit tuturor intervenţiilor chirurgicale la care a fost supusă. Ultima dintre ele acum trei săptămâni pentru a-i înlocui cu o placă de porţelan porţiunea de craniu înlăturată pentru a descongestiona masa encefalică, notează marţi ziarul ABC.

Pozele postate pe pagina sa de Facebook sunt din 17 mai, cu trei zile înainte de operaţia finală, de aceea Giffords, în vârstă de 41 de ani, are ochiul stâng mai închis, având în vedere că acea porţiune de craniu era lipsită de os. Dar problema a fost rezolvată, iar deputata va părăsi spitalul din Houston la sfârşitul lunii iunie. Este adevărat că vorbeşte mai greu şi articulează cu dificultate cuvintele, dar nu miră pe nimeni acest lucru, iar presa vorbeşte constant de ‘miracolul Giffords’.

În urmă cu cinci luni, membra democrată a Camerei Reprezentanţilor de Arizona, era considerată ca şi moartă. Glonţul tras de Jared Lee Loughner, care nu era de acord cu propunerile ei politice, i-a perforat craniul. Ajunsă la spital, a fost imediat operată pentru a i se înlătura porţiunea de craniu afectată. Proiectilul a intrat prin frunte şi a ieşit prin spatele capului. Prezenta un stadiu clinic dezastruos. Azi, Giffords poate să stea singură în picioare şi să se mişte supravegheată; nu poate înşira fraze succesive şi nici exprima idei complexe, dar este capabilă să comunice prin cuvinte şi concepte de bază.

A învăţat să scrie cu mâna stângă, deoarece leziunea cerebrală a emisferei stângi îngreunează mişcările din partea dreaptă a capului; şi joacă Scrabble. Îi place să aibă la îndemâna un iPad şi să i se citească ziarele, deşi cei care i-au citit au omis intenţionat anumite paragrafe: cel care a vrut să o asasineze a omorât 6 persoane, între care două foarte apropiate şi o fetiţă de nouă ani. Soţul ei, cosmonautul Kelly asigură că şi-a recuperat personalitatea ‘sută la sută’. Trăsătură ei de caracter este rezistenţa, precum cauciucul roţilor din magazinul tatălui ei pe care Giffords l-a condus înainte de a intra în politică.

La patru zile de la atentat, de când preşedintele Barack Obama anunţase că ‘Gabby a deschis azi pentru prima dată ochii’, deputata a avansat constant în recuperare. Neurologii, impresionaţi de cazul ei, asigură că se numără printre cele doar 5% persoane care se recuperează satisfăcător după acest tip de leziune şi asigură că ameliorarea ei va continua. Simpatizanţii săi au strâns deja peste 125.000 de dolari pentru posibila ei candidatură la Senat în 2012 (Giffords este membră a Camerei Reprezentanţilor din 2007; iar înainte a fost deputată şi senatoare în statul Arizona).

Americanii urmăresc cu sufletul la gură recuperarea ei, din prima zi când a spus cuvânt ‘toast’ /pâine prăjită/ la micul dejun, până la confidenţele făcute soţului căruia i-a mărturisit că l-a recunoscut când i-a mângâiat faţa. S-ar putea să o vedem din nou pe Giffords în Capitoliu, apărându-şi poziţiile anti Tea Party în favoarea unui sistem public de sănătate şi unei legi a imigraţiei mai deschisă. Mulţi specialişti cred că îi va fi greu să-şi recupereze funcţiile la nivelul celor de dinaintea atentatului, dar faptul că a supravieţuit unui glonţ în cap este deja un miracol.