/Fundatia Scheherazade lanseaza o noua campanie de strangere de fonduri, pentru renovarea Spitalului `Sf. Maria` (Iasi)

Fundatia Scheherazade lanseaza o noua campanie de strangere de fonduri, pentru renovarea Spitalului `Sf. Maria` (Iasi)

Preşedinta Fundaţiei Scheherazade, Wajiha Haris, alături de fundaţia pe care o conduce, a lansat, joi, o nouă campanie de renovare a unui spital pentru copii, respectiv spitalul “Sf. Maria” din Iaşi, prin campania “Copiii fac bine”.
“Aş vrea să încep acest eveniment în numele lui Dumnezeu, care este milostiv şi binefăcător. Astăzi este o zi deosebită în calendarul românesc întrucât este Sf. Maria, iar în această zi deosebită şi de bun augur Fundaţia Scheherazade a decis să lanseze acest proiect cu totul special şi anume renovarea spitalului pentru copii ‘Sf. Maria’ din Iaşi”, a declarat Wajiha Haris, într-o conferinţă de presă.


Preşedinta fundaţiei a spus că a primit invitaţia de a vizita spitalul din partea managerului unităţii sanitare, dr. Valentin Munteanu, în anul 2010 şi a fost nevoie de un an pentru a lansa proiectul. Wajida Haris a afirmat că prin acest proiect, al doilea după renovarea Spitalului de copii ”Marie Curie” din Bucureşti, doreşte să ofere copiilor un spital modern, în care să poată beneficia de cele mai bune tratamente.
“Prin proiectul ‘Copiii fac bine’ ne propunem să oferim copiilor din Nord-Estul României un spital modern, în care să poată beneficia de cele mai bune tratamente. Este cel de-al doilea mare proiect al nostru după renovarea Spitalului de copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti şi suntem încrezători că vom avea un sprijin valoros din partea autorităţilor, a personalităţilor publice, a organizaţiilor private, a instituţiilor mass-media, cât şi a cetăţenilor pentru a finaliza cu succes şi renovarea acestui spital de copii din România”, a mai spus preşedinta Fundaţiei Scheherazade.
Directorul Spitalului ”Sf. Maria” din Iaşi, dr. Valentin Munteanu, a declarat că de foarte multe ori medicii pe care-i conduce au fost nevoiţi să-şi facă treaba “cu mâinile goale” din cauza lipsei dotărilor din spital, acest lucru “trăgând în jos” calitatea actului medical.
“Spitalul ‘Sf. Maria’ este unul dintre cele mai mari spitale pentru copii din România, ca număr de paturi, respectiv 652, fiind chiar cel mai mare. Este un spital regional care deserveşte întreaga zonă a Moldovei, un areal populaţional între 8 şi 10 milioane, şi asigură starea de sănătate pentru 1,5 milioane de copii. Este un spital multidisciplinar cu 16 servicii de pediatrie, trei secţii mari de chirurgie şi funcţionează ca spital regional de urgenţe. Sunt foarte multe departamente care nu au fost renovate niciodată, în ceea ce priveşte infrastructura, şi acest lucru se vede, din această cauză partea hotelieră lasă foarte mult de dorit. Din păcate şi dotarea spitalului lasă de dorit, nefiind întotdeauna pe lista de priorităţi la investiţii în ceea ce priveşte aparatura”, a declarat pentru AGERPRES directorul spitalului.
Theodor Alexandrescu, directorul General Alico Asigurări România S.A., a spus, în conferinţa de presă, că se alătură campaniei umanitare din dorinţa de a oferi copiilor o viaţă mai bună şi mai sigură.
În perioada 8 septembrie – 15 noiembrie 2011, toţi cetăţenii care vor să facă o donaţie de 2 euro pentru a contribui la reabilitarea spitalului ”Sf. Maria” din Iaşi pot trimite un sms la numărul 879, disponibil în reţelele de telefonie mobilă Orange, Vodafone şi Cosmote, pentru care nu se va percepe TVA.
Construit în 1970 prin fuziunea tuturor unităţilor pediatrice din Iaşi, Spitalul “Sf. Maria” este cel mai important spital din regiunea de nord-est a ţării. Peste 60.000 de copii între 0 şi 18 ani sunt trataţi anual în această unitate medicală. În prezent, în spitalul de copii din Iaşi există secţii aflate într-un stadiu avansat de degradare, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi sanitar, electric şi termic.
Sectoarele care necesită intervenţii urgente sunt Clinica de Chirurgie Pediatrică I şi sectorul Septic, precum şi Clinica de Pediatrie generală IV şi bucătărie dietetică, însumând o suprafaţă totală de 1.800 de metri pătraţi. În aceste sectoare sunt trataţi anul peste 8.000 de copii de către 100 de cadre medicale.