/Fumatul de la varsta de 16 ani are consecinte negative ireversibile

Fumatul de la varsta de 16 ani are consecinte negative ireversibile

Fumatul de la vârsta de 16 ani are consecinţe ireversibile, tabagismul putând apărea după numai un an, în condiţiile în care până acum se credea că acesta se poate instala doar după mai mulţi ani de fumat, relevă un studiu realizat de Universitatea din Leuven (UCL), citat de cotidianul Le Soir.
UCL a realizat un studiu pe un eşantion de 845 de adolescenţi cu vârsta de 16 ani, măsurând mai mulţi parametri privind imunitatea. Rezultatele arată modificări mult mai importante la nivelul celulelor pulmonare decât indicau studiile de până acum.
Astfel, cercetătorii au descoperit la tinerii de 16 ani ce fumează un pachet de ţigări pe zi o scădere cu 61 de puncte procentuale a anumitor celule imunitare din bronhii, precum şi o reducere cu 42 de puncte procentuale a monoxidului de azot, esenţial pentru asigurarea schimbului de oxigen în circulaţia sanguină.


În cazul unui consum de cinci ţigări pe zi, efectul este proporţional cu doza de tutun consumat, respectiv scăderea cu 15 puncte procentuale a respectivelor celule imunitare din bronhii şi cu 10 puncte procentuale a monoxidului de azot.
Cercetătorii menţionează că impactul negativ asupra imunităţii fumătorului nu trebuie să fie neglijat, nici măcar în cazul fumătorilor debutanţi, chiar dacă aceştia nu resimt o modificare majoră a stării de sănătate, adaugă sursa citată.