/Fukushima va provoca o multitudine de cazuri de cancer, estimeaza expertii ECRR

Fukushima va provoca o multitudine de cazuri de cancer, estimeaza expertii ECRR

Prestigioasă organizaţie internaţională The European Committee on Radiation Risk (ECRR) a făcut publice estimări şocante cu privire la consecinţele înlănţuirii de accidente de la centrala nucleară Fukushima din nord-estul Japoniei, în urma devastatorului cutremur de 9 grade, urmat de tsunami, din 11 martie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile radioactive de la Fukushima vor provoca un val fără precedent de cazuri de cancer, relatează în ultimul său număr săptămânalul rusesc Sobesednik.

Există o probabilitate foarte mare ca aproximativ 200.000 de persoane din cele 3 milioane care locuiesc pe o rază de 100 km de centrală să dezvolte diferite tipuri de cancer. Din cele 7 milioane de persoane care trăiesc pe o rază de 100-200 km în jurul centralei Fukushima ar putea fi diagnosticate cu cancer încă 220.000 de persoane, au calculat experţii ECRR.

Aceştia avertizează că un astfel de pericol îi ameninţă pe toţi rezidenţii din împrejurimile centralei dacă aceştia vor rămâne în casele lor în decurs de cel puţin un an. Singura modalitate de a evita pericolul, susţin ei, este evacuarea completă şi imediată a tuturor locuitorilor de pe o rază de 100-200 de km în jurul centralei Fukushima spre zone mai sigure din nord-vestul arhipelagului nipon.

În plus, ECRR insistă să fie deferiţi justiţiei toţi oficialii japonezi care au ascuns informaţiile reale de public privind contaminarea radioactivă, precum şi cei care subestimează în mod deliberat riscurile pentru sănătatea umană în urma accidentului de la Fukushima.

Iniţial, experţii estimau apariţia a 120.000 de cazuri de cancer în urma expunerii populaţiei din perimetrul centralei la radiaţii, însă în contextul deteriorării grave a situaţiei experţii şi-au revizuit radical calculele, scrie publicaţia citată.