/Fukushima: consecintele pentru sanatate sunt mult mai mici decat cele in cazul accidentului de la Cernobal

Fukushima: consecintele pentru sanatate sunt mult mai mici decat cele in cazul accidentului de la Cernobal

Consecinţele asupra sănătăţii pe care le au radiaţiile provocate de accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima, în Japonia, vor fi mult mai mici decât cele provocate de catastrofa de la Cernobâl, a asigurat marţi, la Geneva, un înalt resposabil japonez, informează AFP.

Contaminările cu Cesiu 134 şi 137 (substanţe radioactive) au fost ‘mult mai mici decât în cazul accidentului de la Cernobâl’, din Ucraina, în 1986, a explicat directorul Centrului de cercetări medicale privind radiaţiile de la Institutul naţional pentru ştiinţe radiologice din Japonia, Makoto Akashi.

Exprimându-se în cursul unei sesiuni speciale privind impactul accidentului de la Fukushima asupra sănătăţii, pe marginea celei de-a 64-a Adunări Generale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Makoto Akashi a apreciat că în termeni medicali consecinţele acestui dezastru ar fi ‘net inferioare’ celor de la Cernobâl.

‘Nu credem că radiaţiile din Japonia vor contribui la multiplicarea riscurilor de cancer şi leucemie’, a adăugat el.

Numărul deceselor cauzate de radiaţii este zero pentru moment, a subliniat de asemenea ministrul adjunct al sănătăţii, Kouhei Otsuka, menţionând că autorităţile japoneze au evacuat aproximativ 85.000 de persoane care locuiau în jurul centralei.