/Frica Europei de alimente organice: este iradierea o solutie?

Frica Europei de alimente organice: este iradierea o solutie?

Verzii germani şi omologii lor din Uniunea Europeană au luptat mult timp pentru a obţine progrese ştiinţifice în producerea şi protejarea alimentelor. După ce un producător de condimente din Stuttgart a folosit prima iradiere în scop comercial din lume, în 1957, Germania de Vest a interzis această practică în 1959 şi a permis ulterior puţine excepţii. Prin urmare, recentul scandal de proporţii care a izbucnit privind focarul de E. coli a fost legat de o fermă organică germană care evită tehnicile agricole moderne, se arată într-un editorial publicat de Wall Street Journal /WSJ/ în ediţia de luni.

Oficialii au confirmat sâmbătă că germeni crescuţi la sud de Hamburg au fost contaminaţi cu tulpina mortală care a ucis până acum 35 de persoane şi a îmbolnăvit alte mii. Ştirile îi vor linişti pe consumatorii europeni, care s-au temut să mănânce legume proaspete timp de săptămâni. Dar panica nu s-a sfârşit. Agricultorii vor sute de milioane de euro drept compensaţii de la Berlin, care iniţial a indicat castraveţii spanioli drept suspecţi şi a avertizat împotriva consumării tuturor verdeţurilor, astfel că există solicitări pentru a se institui un nou sistem la nivel european de certificare a siguranţei alimentare.

Prin urmare, lucrurile se repetă: agitaţie pentru mai mulţi bani şi reglementare, deşi autorităţile agricole încă nu ştiu unde a greşit ferma germană. Germenii necesită medii agricole calde şi umede, ceea ce îi face deosebit de ospitalieri pentru bacterii. Dar atât tulpinile dăunătoate cât şi cele inofensive de E. coli sunt prezente în intestinele celor mai multe animale, precum şi la om. Nicio cantitate de standardizare sau certificări nu va garanta eradicarea E. coli din alimente.

Cea mai bună practică pentru a face acest lucru ar fi, ei bine, iradierea, care implică trimiterea de raze gamma sau fascicule de electroni în carne, păsări de curte şi produse. Procesul poate dezactiva pâna la 99,999% din E. coli şi a fost declarat sigur de către ”Food and Drug Administration” din SUA, în urmă cu aproape 50 de ani. Chiar şi aşa însă, mai puţin de 10% din aprovizionarea cu alimente la nivel mondial este iradiată.

Problema este reprezentată în mare măsură de termenul “iradiere”. Şi totuşi, studiu după studiu nu a adus nicio dovadă că a iradia alimente cu doze mici de radiaţii ar dăuna sănătăţii umane. Centrele americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, Asociaţia Medicală Americană, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au aprobat toate acest proces ca fiind atât sigur cât şi foarte eficient.

Demersul nu a descurajat campaniile din mass-media ale unor grupuri de presiune care nu au studiat niciodată această tehnologie alimentară de care se tem. Asociaţia Consumatorilor de Produse Organice, a avertizat asupra ”carenţelor de vitamine induse de iradiere, inactivitatea enzimelor în alimente, deteriorarea ADN-ului şi produsele radiolitice toxice din alimente.” Un articol din martie 2011 publicat de “Activist Post” susţine că alimentele iradiate care au suferit ”mutaţii” ”sunt cauza multor forme de cancer şi a modificării genetice”.

SUA permit iradierea cărnii de vită, a ouălor, cărnii de pasăre şi a unor fructe şi legume, dar cerinţele de etichetare descurajează efectiv utilizarea pe scară largă a acestei tehnologii. În Europa, reglementarile sunt şi mai stricte, deoarece sunt împotriva pesticidelor sintetice şi alimentelor modificate genetic. Numai ierburile şi condimentele iradiate pot fi tranzacţionate pe întreaga piaţă a UE, dar ca şi în SUA niciun aliment iradiat nu poate pot fi comercializat ca “organic”.

Cel mai recent focar de E. coli este o dovadă dureroasă din viaţa reală că alimentele naturale nu sunt întotdeauna mai bune şi nici mai sigure pentru consum, conchide WSJ.