/Frica de moarte agraveaza crizele cardiace

Frica de moarte agraveaza crizele cardiace

Pacienţii care au avut o frică acută de moarte în timpul unui infarct s-au ales cu leziuni cardiace mai grave şi sunt mai expuşi riscului de recidivă. Criza cardiacă produce la victimă un stres intens. Totuşi, această intensitate este variabilă la fiecare, ca şi consecinţele, scrie site-ul passionsante.be.

Un studiu recent, realizat de cercetători de la câteva universităţi britanice, a încercat să evalueze amploarea stresului emoţional şi să-l pună în relaţie cu impactul fizic pe care-l produce. Două sute de pacienţi, internaţi de urgenţă cu dureri toracice şi alte manifestări tipice pentru (pre)infarct (sindrom coronarian acut), au fost chestionaţi despre nivelul de stres în momentul în care s-au manifestat simptomele. Cercetătorii au determinat, pe baza unor analize de sânge, nivelurile de TNF-alfa, un marker de inflamaţie.

Un pacient din patru a spus că i-a fost foarte frică de moarte. La ceilalţi, teama a fost considerată între moderată (marea majoritate) şi slabă. Cercetătorii au arătat în revista European Heart Journal că, cu cât pacientului îi este mai frică de moarte, cu atât nivelurile markerilor de inflamaţie sunt mai ridicate. Altfel spus, leziunile cardiace sunt mai pronunţate, iar riscul de recidivă este mai mare.

Dat fiind faptul că frica nu se poate controla, mai ales în aceste împrejurări, nu sunt clare implicaţiile practice ale acestei cercetări. Specialiştii precizează totuşi că o mai bună înţelegere a relaţiilor dintre factorii psihologici şi biologici în apariţia crizei cardiace ar deschide noi perspective în privinţa abordării ei – tratamentul aplicat bolnavului şi prevenirea recidivei, încheie passionsante.be.