/Franta trebuie sa ramburseze rapid ajutoarele ilegale pentru producatorii de fructe si legume (CE)

Franta trebuie sa ramburseze rapid ajutoarele ilegale pentru producatorii de fructe si legume (CE)

Producătorii francezi de fructe şi legume trebuie să ramburseze ‘cât mai rapid posibil’ ajutoarele ilegale primite până în 2002, în ciuda dificultăţilor pe care le traversează sectorul din cauza epidemiei cu bacteria E. coli enterohemoragică (Eceh), a avertizat marţi Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

CE cere de mai mulţi ani Franţei să ramburseze ajutoarele primite între 1992 şi 2002 pentru producătorii de fructe şi legume, apreciate drept ilegale întrucât au afectat, potrivit Bruxellesului, libera concurenţă pe piaţa europeană.

În cadrul negocierilor, Bruxellesul a acceptat să solicite doar rambursarea sumelor alocate între 1998 şi 2002, respectiv 338 milioane de euro, a spus Roger Waite, purtător de cuvânt al comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloş.

Această estimare nu acoperă şi dobânda, care se cumulează ‘până la rambursarea efectivă a ajutorului’. ‘Franţa are deci tot interesul, pentru a reduce factura, să ceară rambursarea cât mai rapid posibil’, a subliniat Waite.

Suma care trebuie rambursată ar putea fi redusă în cazul în care Franţa reuşeşte să demonstreze că nu a depăşit suma de 7.500 de euro pe agricultor în trei ani. Este vorba despre un prag dincolo de care ajutoarele de stat nu trebuie raportate la Bruxelles.

În schimb, nu este posibil ca rambursările să fie amânate, în ciuda dificultăţilor actuale cu care se confruntă sectorul din cauza secetei şi a epidemiei declanşate de bacteria E. coli enterohemoragică (Eceh), a avertizat Roger Waite. ‘Decizia impune cu stricteţe rambursarea ajutoarelor primite’, a subliniat el.

Este vorba despre ‘refacerea climatului concurenţial care a fost denaturat de acordarea de ajutoare ilegale şi incompatibile’ cu regulile în vigoare, a subliniat el.

Potrivit sindicatului agricol francez ‘Coordination rurale’, chiar dacă ‘iniţial era de 338 milioane de euro, datoria este în prezent de peste 600 de milioane de euro’, din cauza dobânzii acumulate din 2002. CE nu a confirmat însă această cifră, notează AFP.