/Franta: Mostenitoarea imperiului l`Oréal trebuie plasata sub o forma de tutela (medici)

Franta: Mostenitoarea imperiului l`Oréal trebuie plasata sub o forma de tutela (medici)

Moştenitoarea imperiului de cosmetice L’Oréal, Liliane Bettencourt, 88 ani, trebuie plasată sub protecţie judiciară pentru a-i fi administrat patrimoniul, conform unei comisii de medici care a susţinut că “facultăţile mentale” ale acesteia sunt alterate, informează marţi AFP.

Medicii din această comisie înfiinţată în luna noiembrie special pentru acest caz la solicitarea unui judecător, nu au putut să o examineze direct pe miliardara ce este angajată într-o luptă juridică pentru avere cu fiica sa, Françoise Bettencourt-Meyers.

Medicii au invocat dosarul medical al femeii pentru a justifica concluzia că aceasta “suferă de o alterare conjugată a facultăţilor mentale şi psihice” şi că ar fi atinsă de o “maladie cerebrală”. În virtutea acestor concluzii, ei au susţinut că Liliane Bettencourt ar trebui să beneficieze de o măsură de protecţie faţă de posibilele acte pe care le-ar putea face în necunoştinţă de cauză.

“Dreptul de vot poate fi păstrat”, mai notează medicii în raportul lor.

În luna martie judecătorul estimase deja că Liliane Bettencourt, “este în imposibilitatea de a-şi purta singură de grijă”, însă nu hotărâse încă o punere sub tutela fiicei sale, Françoise Bettencourt-Meyers.

După o scurtă reconciliere între cea mai bogată femeie din Franţa şi unica sa fiică în 2010, războiul dintre cele două a reizbucnit. La 7 iunie Françoise Bettencourt-Meyers a solicitat din nou ajutor în instanţă acuzând faptul că anturajul mamei sale pune în pericol interesele financiare ale octogenarei.

Această saga judiciară franceză a început din 2007. Atunci, Françoise Bettencourt-Meyers îl acuza pe scriitorul şi fotograful François-Marie Banier că ar fi abuzat de starea precară a sănătăţii mamei sale pentru a obţine donaţii de peste 1 miliard de euro.