/Franta: Doua femei isi petrec iarna intr-o pestera ca sa se fereasca de campurile electromagnetice

Franta: Doua femei isi petrec iarna intr-o pestera ca sa se fereasca de campurile electromagnetice

Două femei care suferă de electrosensibilitate se pregătesc să-şi petreacă iarna fără căldură şi electricitate, într-o peşteră din Hautes-Alpes (sud-estul Franţei), ca să scape de undele electromagnetice, relatează AFP.În peştera unde se ajunge doar urcând pe scară, Anne Cautain şi Bernadette Touloumond au pus două paturi, o măsuţă pe care au lumânări şi un ceas mecanic, ca să-şi dea seama de ‘trecerea timpului’. ‘Este a treia iarnă pe care o petrec aici, deşi aş fi preferat să stau acasă, lângă foc’, spune Anne Cautin, ‘cazată’ deja în peştera în care temperatura nu trece de 10 grade C. Femeia de 55 de ani, cu ‘arsuri pe cap şi piele’, povesteşte cum, în ianuarie 2009, viaţa i s-a transformat într-un coşmar. Frecvenţele radio, sursa unor ‘dureri de cap insuportabile’, o făceau să se refugieze în portbagajul maşinii, pivniţa unui restaurant, parcări subterane sau în plin câmp.

O asociaţie care militează pentru recunoaşterea bolii consideră că există zeci de cazuri de ‘intoleranţă’ extremă, cum au cele două femei, dar că circa 3% din francezi ar suferi de electrosensibilitate (EHS).

‘Nu s-a putut pune în evidenţă nicio dovadă ştiinţifică a unei relaţii de cauzalitate între expunerea la frecvenţe radio şi hipersensibilitatea electromagnetică’, arată Agenţia naţională de securitate sanitară într-un raport din 2009, care nu contestă totuşi că pot exista persoane cu astfel de sensibilitate.

Dominique Belpomme, profesor de cancerologie la Universitatea Paris-Descartes, spune în schimb că studii clinice au demonstrat efectele câmpurilor electromagnetice asupra sănătăţii, regretând totuşi atitudinea extremă adoptată de cele două femei. ‘Nu mă îndoiesc că suferă, însă există tratamente cu antihistaminice pentru calmare’, spune medicul.

Sunt preferate tratamentele naturiste. Atent aranjaţi la intrarea în peşteră, dovlecii, merele şi perele de cultură biologică sunt ‘o terapie care ne ajută să rezistăm’, spun cele două femei.

‘Am fost considerată nebună, mi-am pierdut majoritatea prietenilor, familia mă înţelege cu greu’, spune Bernadette Touloumond, care a fost 25 de ani stewardesă la Paris.

Cele două femei solicită crearea de urgenţă a unor ‘zone albe’, chiar dacă ştiu că cererea lor este contrară tendinţei actuale de acoperire în totalitate a teritoriului francez de către reţelele de telefonie mobilă.