/Franta: 20.000 de copii, sub observatie timp de 20 de ani pentru a le intelege dezvoltarea

Franta: 20.000 de copii, sub observatie timp de 20 de ani pentru a le intelege dezvoltarea

Un număr de 20.000 de copii participă la un studiu inedit în Franţa referitor la impactul mediului asupra evoluţiei lor: timp de 20 de ani, se va şti ce mănâncă, respiră, dacă dezvoltă alergii sau dacă învaţă bine la şcoală, semnalează joi AFP.

Adele Grosset, în vârstă de 30 de ani, mamă a unui băieţel de două luni şi zece zile, a fost recrutată în una dintre cele 342 de maternităţi din Franţa alese pentru acest experiment şi a acceptat, ca alte 2.800 femei.

Ea invocă dorinţa de a participa la o ‘acţiune cetăţenească’ şi faptul că-şi pune întrebări cu privire la impactul telefoanelor portabile sau al prafului asupra sănătăţii copilului ei.

Experienţa, care o angajează în principiu pentru 20 de ani, ‘pare constrângătoare, dar numai într-o oarecare măsură’, explică ea.

La maternitate se recoltează puţină urină şi lapte de la mame, precum şi sânge din cordonul ombilical al bebeluşului şi puţin din primele sale materii fecale.

După două luni, mamele trebuie să răspundă unui lung chestionar privind obiceiurile lor, condiţiile lor de viaţă până la calitatea parchetului şi a zugrăvelii.

Ancheta se va repeta anual până când copilul va împlini vârsta de trei ani, când este programată o vizită la domiciliu, cu un mic test de dezvoltare pe calculator pentru copil.

Către vârsta de 7 sau 8 ani, va fi propus un test medical cu examene ale funcţiei respiratorii. În paralel se vor efectua evaluări şcolare.

Apoi, ‘copilul va putea fi întrebat în mod direct despre cum se simte la şcoală, despre relaţiile cu prietenii şi va avea loc, probabil, un examen medical la pubertate’, explică Marie Aline Charles, medic epidemiolog care conduce studiul.

Potrivit acesteia, unul dintre principalele obiective ale studiului este de a ‘vedea influenţa anumitor poluanţi, precum fenolii, ftalaţii, pesticidele, asupra copilului’.

Totuşi, nu se pune problema de a aştepta 20 de ani pentru a cunoaşte rezultatele studiului. Primele rezultate ar putea veni destul de repede şi se referă la impactul ‘variaţiilor de greutate ale mamei înainte de sarcină asupra creşterii fătului’, potrivit medicului Marie Aline Charles.

Al doilea ‘val’ de copii va fi recrutat între 27 iunie şi 4 iulie, apoi se va continua până se va ajunge la un total de 20.000 de copii.