/Fotbal: PMB va cere socoteala constructorului privind starea gazonului Arenei Nationale

Fotbal: PMB va cere socoteala constructorului privind starea gazonului Arenei Nationale

Primăria Municipiului Bucureşti nu are nicio legătură contractuală cu firma care a realizat gazonul de pe Arena Naţională, iar montarea şi întreţinerea acestuia a fost şi continuă să fie responsabilitatea exclusivă a constructorului.
În aceste condiţii, PMB va cere socoteală constructorului şi precizează faptul că nu s-a plătit niciun leu pentru acest gazon şi nici nu va fi plătit până când suprafaţa de joc nu va corespunde standardelor europene.
Există consultări cu reprezentanţii UEFA şi vor avea loc discuţii şi cu reprezentanţii cluburilor de fotbal care vor juca în perioada următoare pe Arena Naţională.


Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti remis miercuri AGERPRES, această lucrare a depins exclusiv de constructor care a angajat o firmă din Italia, iar aceasta, la rândul ei, a contractat o altă firmă din România. Prin urmare, cel care trebuie să dea explicaţii privind starea gazonului este constructorul. De altfel, Primăria Municipiului Bucureşti nu este specializată şi nu dispune de personal cu expertiză în acest domeniu.
Conform aceleiaşi surse, acesta este şi unul dintre motivele pentru care primarul general a propus în repetate rânduri CGMB soluţia managementului privat al Arenei Naţionale.
Municipalitatea a fost responsabilă de ridicarea Arenei şi de finalizarea ei la timp. Din acest punct de vedere, angajamentele luate în faţa populaţiei şi a FRF au fost îndeplinite şi România are un stadion de tip Elite, unul dintre cele mai moderne din Europa.
Indicii despre starea neconformă a gazonului au existat, aşa cum a semnalat şi mass-media, încă de la primele antrenamente oficiale ale echipei naţionale.
La acel moment, primarul general a solicitat imperativ constructorului explicaţii şi garanţii că la momentul meciului gazonul va fi în bune condiţii. Imediat după antrenamentul echipei naţionale, Direcţia de Investiţii din PMB a trimis o scrisoare constructorului în care se solicită remedierea urgentă a problemelor apărute.
Mai mult, vineri, 2 septembrie, primarul general a avut o întâlnire cu toţi factorii responsabili pentru organizarea acestui eveniment, în sală fiind prezenţi şi reprezentanţi ai constructorului şi ai firmei responsabile de montarea gazonului. Şi cu această ocazie, primarul general le-a solicitat acestora să asigure cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea meciului.
Conform unui comunicat remis presei luni, 5 septembrie, PMB preciza că: “Rulourile de iarbă au fost montate în luna iulie, iar terenul de joc era pregătit încă din data de 10 august pentru desfăşurarea meciului de fotbal România – Argentina, anulat ulterior. Acest stadion a fost realizat în vederea desfăşurării finalei Europa League din 2012, perioadă în care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare. Este important de menţionat că gazonul necesită timp pentru maturizare. După această dată (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar şi lipsa precipitaţiilor, nu au permis o dezvoltare corespunzătoare a rădăcinilor, astfel încât să se asigure o legătură puternică între ruloul de iarbă şi stratul suport”.
Primarul general Sorin Oprescu mulţumeşte suporterilor pentru comportamentul civilizat şi atmosfera specială creată la meciul România-Franţa care a avut loc pe Arena Naţională.
De asemenea, primarul general mulţumeşte Direcţiei Generale de Jandarmerie, Direcţiei Generale de Poliţie şi Brigăzii Rutiere, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealu Spirii, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, SMURD şi RATB pentru că au contribuit la o bună desfăşurare a meciului, mai ales ca a fost primul eveniment oficial organizat pe Arena Naţională.