/Fotbal: Germania – Sindicatul jucatorilor vrea psihologi la fiecare club

Fotbal: Germania – Sindicatul jucatorilor vrea psihologi la fiecare club

Sindicatul fotbaliştilor germani (VdV) a cerut vineri introducerea unui psiholog la fiecare din cele 36 de cluburi din campionatele de prima şi a doua divizie germane de fotbal, la patru zile după ce portarul lui Hannover a anunţat că s-a internat în spital pentru a-şi trata o depresie.
”Este un obiectiv primordial pentru noi”, a declarat patronul lui VdV, Ulf Baranowsky, pe site-ul cotidianului Sport Bild. Cluburile trebuie să facă mai mult. Nu se pot mulţumi doar să trimită un psiholog la cursuri timp de patru săptămâni în India. Problema trebuie abordată de o manieră mai profesionistă”.


”Un număr important de jucători suferă de depresie, însă acesta rămâne un subiect tabu. Dacă vorbesc, jucătorilor le e teamă să nu fie stigmatizaţi şi să nu-şi mai găsească un club sau le e teamă să nu aibă probleme cu asigurarea”, a adăugat Ulf Baranowsky.
Un prim pas a fost făcut recent printr-o cooperare cu psihologii de la Universitatea din Aachen şi Universitatea sporturilor din Koln. Jucătorii îşi pot afla gradul de sensibilitate la problemele psihologice, urmând să fie îndreptaţi spre centre specializate.
Markus Miller, portarul de rezervă al echipei Hannover, în vârstă de 29 ani, a anunţat luni că s-a internat într-o clinică privată pentru a urma o psihoterapie intensivă.
Miller a fost susţinut de clubul său şi de antrenorul Mirko Somka, precum şi de selecţionerul german Joachim Loew, cu toţii impresionaţi de situaţia jucătorului, care le-a vorbit despre problemele sale psihice, ”un subiect încă tabu în societate”.
Cazul lui Miller a intervenit la aproape doi ani după sinuciderea portarului Robert Enke, care evolua tot la Hannover.
Afectat de depresie, Enke (8 selecţii în naţionala Germaniei) s-a sinucis la vârsta de 32 ani, pe 10 noiembrie 2009, aruncându-se în faţa unui tren.