/Finanţarea şi infrastructura, printre priorităţile lui Eugen Nicolăescu, propus în funcţia de ministru al Sănătăţii

Finanţarea şi infrastructura, printre priorităţile lui Eugen Nicolăescu, propus în funcţia de ministru al Sănătăţii

Eugen Nicolăescu, propus în funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat la audierile din comisiile parlamentare că prioritatea sa este aprobarea de către Ministerul Finanţelor a sumei de 10 milioane de euro pentru finalizarea investiţiilor de la Institutul Cantacuzino, în vederea începerii producţiei de vaccinuri.
De asemenea, Nicolăescu a mai spus că va încerca să constituie un forum alcătuit din profesori universitari, academicieni şi profesionişti din domeniul sănătăţii cu care să se consulte în următoarele trei-patru săptămâni pentru a avea o viziune privind strategia în sănătate.

Nicolăescu a mai afirmat că are în vedere un audit al programelor naţionale de sănătate pentru că a constatat multe inadvertenţe. Potrivit lui Nicolăescu, sunt discrepanţe foarte mari între zone, medici, cetăţeni cu aceleaşi patologii, dar al căror tratament costă foarte mult. “Poate vom reuşi să facem un standard şi apoi banii se vor da conform standardului”, a menţionat ministrul.

Referindu-se la proiectul legii Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a afirmat că nu are încă un punct de vedere pe marginea acestui document. El a arătat că va avea în vedere, dacă se impune, o nouă lege sau modificări la legea actuală. Nicolăescu a precizat însă că va avea o discuţie cu reprezentanţii FMI şi după aceea se va contura un punct de vedere.

O altă prioritate a ministrului Sănătăţii este aceea referitoare la pensionarii cu o pensie de până în 1.000 de lei şi care nu îşi permit să îşi procure medicamentele şi pentru care ar trebui să se găsească o soluţie de compensare cu 90%.

Nicolăescu a precizat că în şedinţa de Guvern va discuta cu Ministerul Finanţelor pentru a vedea când poate fi luată această măsură: la 1 ianuarie 2013, 1 septembrie 2013, după rectificarea bugetară sau de la 1 ianuarie 2014.

Eugen Nicolăescu doreşte o analiză a datelor din programul de evaluare al stării de sănătate a populaţiei care s-a derulat în primul său mandat, 2005-2008. El a mai adăugat că are în vedere reluarea acestui program dezvoltat subsecvent. În urma analizei datelor din acest program se va putea cunoaşte ceea ce este de făcut.

Nicolăescu a mai spus că are în vedere creşterea taxei pe viciu şi a afirmat că va acorda o atenţie importantă prevenţiei, care este esenţială pentru România. AGERPRES