/Fiecare sarb plateste 15.000 de euro mita in timpul vietii

Fiecare sarb plateste 15.000 de euro mita in timpul vietii

Fiecare cetăţean sârb plăteşte în medie aproximativ 15.000 euro mită în timpul vieţii, potrivit unui raport citat de ziarul sârb Press şi preluat luni de Euractiv.
Dacă mita ar fi plătită în fiecare etapă a vieţii, inclusiv pentru promovarea unui examen, pentru o diplomă sau un loc de muncă, această sumă s-ar putea ridica la 25.000 de euro, adică aproximativ patru salarii brute anuale.
“În Serbia totul şi toată lumea poate fi cumpărată sau mituită”, notează ziarul, subliniind că fenomenul corupţiei este larg răspândit în această ţară, în special în sectorul sănătăţii, scrie ziarul sârb, citat de Novinite.


Publicaţia aminteşte că Serbia ocupă poziţia a patra în clasamentul corupţiei întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deşi serviciile de sănătate sunt gratuite în Serbia, pacienţii trebuie să plătească aproximativ 1.000 de euro pentru a naşte într-o clinică, până la 700 de euro pentru o rezervă de spital costă şi până la 3.000 de euro pentru o intervenţie chirurgicală.
Mita pentru un poliţist de circulaţie poate ajunge la 100 de euro, în timp ce un permis de conducere poate fi cumpărat cu 500 de euro, iar un paşaport cu 1.000 de euro, se menţionează în raport. Sticlele de whisky sau ciocolata sunt prevăzute de asemenea, în raport, ca mită pentru funcţionarii publici sau medici.