/Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: 98.000 de pacienti sunt in pericol sa ramana fara tratament

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: 98.000 de pacienti sunt in pericol sa ramana fara tratament

Un număr de 98.000 de pacienţi cu cancer sunt în pericol de a rămâne fără tratament, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Potrivit sursei citate, federaţia a solicitat CNAS şi Ministerului Sănătăţii, prin intermediul unei scrisori deschise, să fie luate măsuri urgente pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratamentul vital al bolii lor.
Federaţia solicită menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele au achiziţionat medicamentele necesare, amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis.


Totodată, reprezentanţii federaţiei solicită informarea publică a pacienţilor privind bugetele repartizate pentru oncologie şi a disponibilităţii tuturor medicamentelor incluse în Programul Naţional de Oncologie, înainte de adoptarea unei alte măsuri de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis şi respectarea dreptului constituţional de acces la tratamente şi implicit dreptul la viaţă.
“Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abrogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul. Este o ironie că, în timp ce în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii şi se dezbat măsuri prin care viaţa şi siguranţa pacienţilor să fie îmbunătăţită, în România oamenii sunt lăsaţi să moară cu sânge rece de către factorii de decizie”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele federaţiei, în comunicatul de presă.
Sursa citată menţionează că această măsură a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern, fără a fi dezbătută în prealabil cu reprezentanţi ai pacienţilor, iar de atunci nu a fost făcută nicio altă comunicare cu părţile implicate: pacienţi, farmacii sau spitale. Mai mult, se arată în comunicat, autorităţile au ignorat constant alertele transmise de medicii oncologi şi de pacienţi şi au impus această hotărâre care a blocat accesul la medicamente în farmacii, înainte de a se asigura că acestea sunt disponibile în cele 90 de spitale din România.
“În acest moment, spitalele se află în imposibilitatea achiziţionării de tratamente din pricina alocării insuficiente de fonduri destinate acestora, iar procedura legala de achiziţie pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă de timp în care tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienţilor, în timp ce boala pacienţilor evoluează. Pe de altă parte, farmaciile sunt ameninţate cu suspendarea contractului şi cu nerambursarea sumelor în cazul în care mai eliberează astfel de tratamente, iar CNAS ignoră recomandările Comisiei de Oncologie şi refuză dialogul cu medicii şi pacienţii, în demersurile lor de a solicita prelungirea termenului pentru aplicarea acestei Hotărâri de Guvern”, susţin reprezentanţii federaţiei.
Directorul executiv al CNAS, dr. Dorin Ionescu, a precizat marţi pentru AGERPRES că măsura era cunoscută şi este necesară pentru siguranţa păstrării acestor medicamente, care nu trebuie transportate oricum, necesitând condiţii speciale.
În plus, a afirmat dr. Dorin Ionescu, nu ar trebui să existe probleme în asigurarea medicamentelor de către spitale, având în vedere că a fost prelungit vechiul Contract – Cadru şi spitalele sunt responsabile de asigurarea tratamentelor. El a adăugat că majoritatea unităţilor sanitare au încheiat contracte pentru medicamentele injectabile.
Directorul executiv al CNAS a mai spus că aproximativ 150.000 de pacienţi ar avea nevoie de acest tratament.