/FABC solicita depolitizarea imediata a sistemului public de sanatate

FABC solicita depolitizarea imediata a sistemului public de sanatate

Adunarea Generală a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), i-a solicitat duminică, la Braşov, premierului Emil Boc depolitizarea imediată a sistemului public de sănătate prin demiterea ministrului Sănătăţii şi a preşedintelui CNAS şi înlocuirea acestora cu “profesionişti în domeniu”.
Cererea FABC, întrunită în Adunare Generală în perioada 29 aprilie-1 mai, survine măsurii de distribuire a tratamentului injectabil, de la 1 aprilie, în circuitul închis al secţiilor şi spitalelor de oncologie, “fără a se organiza o licitaţie prealabilă care ar fi asigurat un minim stoc de medicamente în farmaciile de spital”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei transmis duminică AGERPRES.


De asemenea, Adunarea Generală a FABC a decis să iniţieze demersurile necesare pentru a acţiona statul în judecată şi a cere ajutorul tuturor organismelor naţionale, europene şi internaţionale, a societăţilor profesionale medicale, precum şi a ONG-urilor din sănătate.
“Pacienţii oncologici sunt condamnaţi la moarte. Nu s-a luat nici cea mai mică măsură de protejare a acestora, prin asigurarea continuităţii tratamentului, astfel, cei peste 98.000 de pacienţi în tratament au fost trimişi direct în fata ‘plutonului de execuţie’ – sistemul de sănătate publică din România. Mai mult, pacienţii care nu mai răspund terapiilor convenţionale şi cărora li se recomandă terapii inovatoare sunt puşi de CNAS pe o listă a morţii, numită de aceasta ‘lista de aşteptare'”, se afirmă în comunicat.
Potrivit sursei citate, bugetul alocat acestei patologii este mai mic decât în 2010 cu aproximativ 400 de milioane de lei, “medicii fiind puşi să decidă cine să primească tratament şi cine nu”.
“Am decis că nu ne vom opri din proteste şi acţiuni radicale decât atunci când situaţia noastră va intra pe un făgaş de normalitate şi vom fi prezenţi, cu votul nostru, acolo şi atunci când se decide pentru noi”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC, citat în comunicat.
FABC are în componenţă 12 asociaţii regionale şi naţionale, având peste 32.000 de membri – pacienţi şi aparţinători – şi reprezintă interesele tuturor pacienţilor cu cancer din România.