/Eurodeputata Daciana Sarbu a devenit membra a Grupului de lucru din PE privind Diabetul

Eurodeputata Daciana Sarbu a devenit membra a Grupului de lucru din PE privind Diabetul

Eurodeputata Daciana Sârbu (PSD) a devenit membră a Grupului de lucru privind Diabetul din cadrul Parlamentului European – o structură prin care europarlamentarii şi Coaliţia Europeană privind Diabetul colaborează pentru dezvoltarea unor politici eficiente de combatere a acestei maladii.
Eurodeputata a fost invitată să se alăture acestui grup de lucru datorita activităţii sale în domeniul nutriţiei, susţinute atât la Bruxelles, cât şi în ţară, se menţionează într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri.


Obiectivul central al Grupului de lucru privind Diabetul este îmbunătăţirea – prin intermediul politicilor europene – atât a prevenirii diabetului, cât şi a îngrijirii medicale şi calităţii vieţii cetăţenilor europeni care suferă de aceasta boală.
‘Diabetul este o boală cronică gravă, care afectează viaţa a peste 30 de milioane de oameni în Uniunea Europeană. Ea trebuie să se bucure de o strategie specifică din partea autorităţilor europene, care lipseşte în acest moment (…)’, a explicat Daciana Sârbu, care a menţionat că peste un milion de români suferă de diabet, dar mai puţin de 500 de mii sunt în evidenţa CNAS, iar o treime din cazurile de diabet nu sunt diagnosticate.
Europarlamentarul român a înfiinţat, în 2010, Asociaţia Şcoala pentru Sănătate, care are ca scop informarea românilor în privinţa bolilor provocate de alimentaţia nesănătoasă. Asociaţia Şcoala pentru Sănătate a demarat anul trecut un turneu naţional – Hrană Deşteaptă pentru Copii Sănătoşi – dedicat părinţilor de preşcolari, iar anul acesta, în parteneriat cu TSD, desfăşoară o acţiune naţională de măsurare gratuită a glicemiei şi distribuire de materiale informative pe tema diabetului.
Concret, Grupul de lucru privind Diabetul din cadrul PE are ca obiectiv imediat dezvoltarea şi aplicarea unei strategii comunitare privind diabetul, sub forma unei recomandări a Consiliului European în privinţa prevenţiei, diagnosticării, gestionarii, educaţiei şi cercetării asupra diabetului. În acelaşi timp, sunt monitorizate şi politicile naţionale ale statelor membre în acest domeniu.