/Eureko: Romania are o piata a asigurarilor private de sanatate de aproape 10 milioane euro

Eureko: Romania are o piata a asigurarilor private de sanatate de aproape 10 milioane euro

Piaţa asigurărilor private de sănătate din România rămâne una de nişă, a cărei valoare este, în prezent, de circa 10 milioane de euro, dar are un potenţial de creştere de 10-15% anual în următorii trei ani, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Carmen Radu, director general adjunct Eureko şi responsabil Secţiunea de Asigurări de Sănătate al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România /UNSAR/.
‘Piaţa asigurărilor private de sănătate din România este încă o piaţă de nişă care valorează circa 10 milioane de euro. Avem o problemă foarte mare în sistemul public de sănătate. Estimările pentru următorii 2-3 ani este de o creştere de 15-20% pe an, numai în condiţiile în care economia îşi va reveni. Gradul de penetrare al asigurărilor de sănătate în PIB este unul foarte mic, de 36,36%’, a afirmat Radu.

Pe de altă parte, reprezentanta Eureko a menţionat că în România trebuie implementat un sistem care să ţină seama de nevoile şi specificul locuitorilor săi.
‘Există mai multe modele care pot fi aplicate în România, dar trebuie să se ţină cont de specificul ţării, de situaţia existentă şi de mentalităţile oamenilor. Fără voinţă politică, reforma sănătăţii va rămâne la stadiul de propunere. Modelul olandez a fost unul radical şi a fost pus în practică la începutul anilor ’90. Practic, autorităţile olandeze au trecut în administrare privată contribuţiile pe care angajatorii şi angajaţii le achitau pentru asigurările de sănătate’, a explicat Carmen Radu.

Rangam Bir, preşedintele UNSAR, a afirmat, joi, că deficitul bugetar al sistemului de sănătate din România a ajuns, în 2011, la aproximativ trei miliarde de lei, în ciuda creşterii continue a cheltuielilor cu sănătatea din Produsul Intern Brut /PIB/.
‘Sistemul de sănătate din România se află în stadiul unei subfinanţări cronice. În ciuda creşterii continue a procentului a cheltuielilor cu sănătatea din PIB, deficitul bugetar în sănătate a crescut de la an la an. Acesta a ajuns, în 2011, la 2,5-3 miliarde de lei’, a apreciat Bir.

El a adăugat că, la ora actuală, în România o persoană cheltuie, în medie, 0,48 euro pe an pentru asigurarea privată de sănătate, în timp ce în Polonia suma ajunge la 5 euro/an, în Ungaria – 13 euro/an, iar în Croaţia de 28 euro/an.

UNSAR a organizat, joi, la Bucureşti, conferinţa cu tema ‘Membrii UNSAR – parteneri ai reformei sistemului de sănătate’. Evenimentul îşi propune să dezbată aspecte ale implicării asiguratorilor privaţi în reforma sistemului medical din România, beneficiile parteneriatului public-privat în construcţia unui sistem de sănătate eficient, analiza unor sisteme europene performante de asigurări de sănătate şi a unor modele viabile pe plan local.

În prezent, UNSAR are 22 de membri ce reprezintă aproximativ 80% din piaţa asigurărilor din România. Valoarea totală a PBS /Prime Brute Subscrise, n.r./ raportată de către membrii UNSAR în 2010, aceasta a fost de 1,64 miliarde euro.
De asemenea, PBS Asigurări Generale a avut, anul trecut, o valoare de 1,3 miliarde euro, în timp ce PBS Asigurări de Viaţă a reprezentat 334 milioane euro.