/Erorile inca sunt comune in spitalele americane

Erorile inca sunt comune in spitalele americane

Un american din trei poate descoperi diverse tipuri de greşeli în timpul unei şederi în spital, afirmă autorii unor studii publicate joi – transmite Reuters.

Rezultatele, bazate pe un nou instrument de măsurare a erorilor din spitale, sunt de zece ori mai mari decât se estimează utilizând metode mai vechi. Acest lucru sugerează că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale.

‘Fără îndoială, am văzut îmbunătăţiri în îngrijirea sănătăţii în ultimii zece ani, şi chiar zone de excelenţă, dar progresul general a fost chinuitor de lent”, a declarat Susan Dentzer, redactor-şef al Health Affairs, care a publicat mai multe studii într-un număr special dedicat siguranţei pacienţilor.

Acest număr special a intervenit la 10 ani după publicarea unui raport al influentului Institut de medicină din SUA, care semnala goluri semnificative în calitatea serviciilor medicale.

Erorile medicale pot varia de la răni şi obiecte lăsate în organism după intervenţiile chirurgicale la infecţii stafilococice care pun viaţa în pericol.

Un studiu realizat de David Classen de la Universitatea Utah şi colegi ai săi au comparat un nou etalon de măsurare a calităţii dezvoltat la Institutul pentru îmbunătăţirea îngrijirii medicale din Massachusetts cu două metode mai vechi de detectare a erorilor – raportarea erorilor în mod voluntar, incluse în fişa medicală, şi metoda mai veche de evaluare a erorilor, dezvoltată de Agenţia americană pentru sănătate şi cercetarea calităţii.

Principala provocare fost să se agreeze un etalon de măsurare a siguranţei actului de îngrijire în spitale. Pentru a identifica cel mai bun etalon, echipa de cercetători a testat trei metode de urmărire a erorilor pe acelaşi set de fişe medicale de la trei spitale diferite.

Din 795 de fişe medicale, prin raportarea voluntară au fost detectate patru probleme, indicatorul Agenţiei pentru sănătate şi cercetarea calităţii a detectat 35 de probleme, iar instrumentul Institutului pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale a detectat 354 de probleme – de 10 ori mai mult decât metoda agenţiei.

Un studiu separat estima în 2008 la 17,1 miliarde de dolari costurile anuale ale erorilor medicale care îi afectează pe pacienţi.